Головна » 2018 » January » 26 » Пам’яті Героїв Крут
16:32
Пам’яті Героїв Крут
Пам’яті Героїв Крут

У Волинському краєзнавчому музеї провели історичну годину, присвячену Дню пам’яті Героїв Крут. Адже 100 років тому, 29 січня 1918-го відбулася трагічна, але разом з тим і героїчна подія – бій під Крутами. Трохи більше як півсотні українських воїнів-добровольців на чолі з Аверкієм Гончаренком намагалися стримати наступаючий на Київ приблизно п’ятитисячний загін російських червоногвардійців. Хоча збройні сутички між прихильниками Української Народної Республіки і Радянської Росії тривали ще від листопада 1917 року, саме бій під Крутами символічно став вважатися першим боєм незалежної України проти Росії у ХХ столітті.

На захід завітали студентки і студенти Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури. Провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис розповів їм про перебіг бою. На виставці «Волинь в Українській революції 1917–1921 років» він представив фотографії воїнів-крутян УНР, а також карту-схему бою під Крутами. Окремо науковець музею розповів про долю тих Героїв Крут, які були уродженцями Луцького повіту – Матвія Данилюка та Остапа Гаврилюка. Було простежено й подальшу долю тих учасників бою під Крутами, які вижили. Також, студенткам і студентам Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури науковець презентував ще одну виставку – «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921», яку нещодавно розгорнули у музеї з нагоди відзначення 100-річчя проголошення незалежності УНР, а також до Дня Соборності України.

В рамках заходу обговорювалися й питання історичних паралелей між подіями сьогодення та 100-річної давності. Це і «гібридна» війна, коли авторитарна Росія (тоді – більшовицька, тепер – путінська) намагалася обставити свою агресію «братською» допомогою: сторіччя тому – Радянській Україні, а тепер – т.зв. ДНР–ЛНР. І звитяга українських добровольців, які першими стали на заваді агресору як у 1918-му, так і в 2014 році. Пам’ятаємо і шануємо бійців Армії УНР та нинішніх воїнів Збройних сил України!

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 568 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]