Головна » 2015 » March » 23 » Обереги Волинського Полісся
15:15
Обереги Волинського Полісся
Обереги Волинського Полісся

   Обереги – це давні добрі символи. З їхньою допомогою народ зберігає свою родовідну пам'ять, історію, культуру.

   Оберегів в українського народу дуже багато, але спільним у них є те, що вони тримаються на сильній людській вірі, вони залишаються в душах людей, котрі щиро вірять в їхню надприродню силу.

   Напередодні Світлого Христового Воскресіння, в Маневицькому краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Обереги – гармонія наших душ», на якій будуть представлені різноманітні обереги полісян.

   При проведенні майстер-класів, ми започаткували «Оберіг для воїна», коли вироблені своїми руками роботи будуть подаровані як обереги для солдат. Адже моральний дух наших воїнів дуже важливий в досягненні перемоги. Сподіваємося, що ці дитячі та дорослі роботи стануть справжніми талісманами «Оберегами», бо вони сповнені цілющою силою і будуть захищати наших воїнів не гірше за каску і броню.

   Тому, 20 березня в Маневицькому краєзнавчому музеї вперше було проведено майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки з Русланою Чубай, та працівниками і членами клубу «Золотий вік» Маневицького територіального центру, а також були присутні учні місцевих шкіл.

Фото з фондів МКМ, з виставки народної майстрині Руслани Чубай. 2013 рік.

   Сама майстриня особливу увагу звернула, на ляльку-мотанку як оберіг, адже головне призначення ляльки – берегти душу свого власника від зла й нечистих помислів. Тому при виготовленні ляльки в жодному разі не використовується голка, а тільки нитки і тканина.

   Вважається також, що лялька-мотанка повинна бути безлика, а та яка служить берегинею – з хрестом замість обличчя. Обличчя як такого у традиційної ляльки оберегу немає.

   Майстриня розповіла, що в основі української ляльки-мотанки хрестоподібна фігура, де єдина об’ємна деталь – це голівка. Її виготовлення то найважливіший момент процесу створення ляльки.

   В розмаїтті ляльок-мотанок «Домашня Масляниця», вважається сильним оберегом житла, вона виконує бажання господарів будинку. В один із днів святкового масляничного тижня, коли молоді приходили до тещі на млинці, цю ляльку виставляли у вікнах або дворах. Також за традицією, Домашньою Масляницею зустрічали нареченого й наречену. Також ляльки-мотанки оберігали малюків при народженні, в колисці, щоб дитячий сон був міцним і здоровим.

   Руки ляльки символізують звернення до сонця, а спідничка символізує сонцеворот. Оберіг робиться напередодні свята, на рік, а на наступному святі спалюється або пускається по воді.

   Збираючи чоловіків в дорогу, нерідко дівчата (жінки) разом з речами кладуть коханим зроблену своїми руками мініатюрну лялечку-оберіг «Подорожницю».

   Всі присутні з великим задоволенням виготовили ляльки своїми руками. Хочеться вірити, що кожна лялька приходить в цей світ, з певною метою охороняти і допомагати людині, для якої призначена, вона несе в собі тепло рук та щирість помислів. Потужний енергетичний заряд та символізм Берегині роду.

П.М.Хомич,

директор Маневицького краєзнавчого музею

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 1508 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.2/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]