Головна » 2017 » May » 12 » На Волині вшановуватимуть відомого іконописця Йова Конзелевича
11:16
На Волині вшановуватимуть відомого іконописця Йова Конзелевича
На Волині вшановуватимуть відомого іконописця Йова Конзелевича

В цьому році виповнюється 350 років від дня народження українського іконописця та релігійно-громадського діяча Йова Конзелевича, якого називають українським Рафаелем. Його життєвий шлях тісно пов'язаний з Волинню. Адже Йов Конзелевич був ієромонахом Білостоцької обителі та ігуменом Луцького Хрестовоздвиженського монастиря. Його роботи нині експонуються в Музеї волинської ікони.

З огляду на те, що творча спадщина цієї видатної особистості є блискучим проявом мистецького таланту українського народу і залишила глибокий слід в історії, фахівці Волинського краєзнавчого музею пропонують оголосити нинішній рік роком Йова Конзелевича та передбачити в обласному бюджеті кошти на цілу низку заходів.

Клопотання працівників музею розглянули та підтримали на засіданні постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму. В рамках запропонованих заходів передбачається проведення міжнародної конференції на базі обласного краєзнавчого музею та видання художнього альбому творів Йова Конзелевича.

Депутати висловили докір управлінню культури ОДА за те, що заходи щодо вшанування пам'яті видатного іконописця плануються із запізненням. У виправдання начальник управління Валерій Дмитрук запевняє, що річниця народження Йова Конзелевича не відзначається на державному рівні, а тому ініціатива мала би поступати від обласної ради.

В свою чергу, Волинський обласний краєзнавчий музей подав пропозиції Національному банку України про виготовлення ювілейної монети до 350-річчя Йова Конзелевича та УДППЗ "Укрпошта" про видання ювілейної поштової марки.

Джерело: Волинська обласна рада

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 623 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]