Головна » 2018 » January » 25 » На галузь культури з обласного бюджету пропонується виділити понад 100 млн грн.
10:13
На галузь культури з обласного бюджету пропонується виділити понад 100 млн грн.
На галузь культури з обласного бюджету пропонується виділити понад 100 млн грн.

В обласній раді продовжується серія бюджетних слухань, під час яких депутати, чиновники та керівники комунальних установ, підприємств та організацій детально аналізують проект обласного бюджету на 2018 рік.

24 січня окрема слухалося питання стосовно видатків на галузь культури. Начальник профільного управління ОДА Валерій Дмитрук назвав цифри.

У проекті обласного бюджету на 2018 рік управлінню культури облдержадміністрації передбачені видатки у загальному обсязі 110 795,8 тис. гривень. Видатки загального фонду у порівнянні з уточненими показниками 2017 року збільшені на 17,2 відсотка і становлять 108 410,7 тис. гривень. Видатки спеціального фонду за рахунок власних надходжень бюджетних установ становлять 2385,1 тис. грн, з яких 85,5 тис. грн – капітальні видатки.
Видатки на заробітну плату з нарахуваннями у цілому по головному розпоряднику коштів (з урахуванням установ, яким надається фінансова підтримка) складають 89 507,1 тис. грн, у тому числі по бюджетних установах культури – 27 381,8 тис. гривень. В межах цих асигнувань буде забезпечена виплата заробітної плати відповідно до нових умов оплати праці, які запроваджуються з 1 січня 2018 року, матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу для всіх працівників закладів культури, грошової винагороди та надбавок за престижність та особливі умови роботи у на рівні 50 відсотків до встановлених законодавством граничних розмірів відповідних виплат.
Обсяг видатків на розрахунки за спожиті енергоносії та комунальні послуги бюджетних установ визначений з урахуванням росту тарифів та очікуваного споживання у 2017 році у загальній сумі 6 530,3 тис. грн (з урахуванням дотаційних установ), у тому числі по бюджетних установах культури – у сумі 2 720,8 тис. гривень.

Потому депутати висловили свої пропозиції та задали запитання. Перший заступник голови облради Олександр Пирожик запропонував передбачити фінансування на виготовлення значків до 100-річчя подвигу Героїв Крут, аби їх можна було поширити в школах області.

Вячеслав Рубльов критикував політику управління культури ОДА в частині співпраці з польськими партнерами, які виконують реставраційні роботи з відновлення архітектурних пам'яток, які є на Волині. Досі не виділені кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації. Валерій Дмитрук заявив, що польська сторона здійснює роботи з порушенням окремих норм українського законодавства в частині культурної спадщини. Вячеслав Рубльов зауважив, що в умовах такого ж законодавства поляки успішно співпрацюють з виконавчою владою Львівщини, бо тамтешні чиновники зацікавлені у такій співпраці.

Ірина Вахович цікавилася фінансуванням обласних фестивалів і запитувала, що робиться для того, аби ці заходи мали потужну промоцію і стали візитівкою Волині. Валерій Дмитрук відповів, що цьогоріч планується фінансування на фестивалі "Стравінський і Україна", "Оберіг", "Поліське літо з фольклором", а також відновлення славнозвісної "Берегині".

Святослав Кравчук говорив про обов'язок волинян належно вшанувати пам'ять В'ячеслава Липинського. Депутат вкотре закцентував увагу на тому, що потрібно прийняти рішення стосовно пам'ятника Липинському в Затурцях Локачинського району. Нинішній монумент потребує серйозної реставрації, або потрібно встановити новий якісний пам'ятник. Управлінню культури доручили внести прозицію на розгляд депутатів при плануванні розподілу перехідних залишків обласного бюджету.

Виступили й керівники установ галузі культури, які фінансуються з обласного бюджету. За підсумками слухань депутати визначили кілька завдань на майбутнє при розподілі коштів обласного бюджету в цьому році.

Зокрема, у планах виділити фінансування на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва концертного залу для обласної філармонії, придбання транспортного засобу для потреб театру ляльок, на ремонтні роботи у коледжі культури та інші.

Найближчим часом депутати планують відвідати обласний краєзнавчий музей, який потребує величезних капіталовкладень. Приміщення потребує ремонту, заміни вікон, реставрації фасаду. Зі слів директора Анатолія Силюка, на ці та інші роботи в обласному бюджеті потрібно знайти до 40 млн грн. Варто додати, що обласний краєзнавчий музей, має 12 приміщень і 6 відділень.

Піднімалося питання й про фінансування музею-скансена в Рокинях, навколо якого тривало багато дискусій в минулому році.

Наразі керівник закладу Олександр Середюк розробив план заходів розвитку музею, на втілення яких він пропонує виділити з обласного бюджету 5,5 млн грн. Депутати пропонують, щоб цей план був детально проаналізований в управлінні культури ОДА та відділі майна виконавчого апарату обласної ради. "Ми повинні чітко розуміти, чому в той час, коли обласному краєзнавчому музею ми виділяємо тільки 2 млн грн, ми повинні профінансувати скансен на 5,5 млн грн", - зауважив Святослав Кравчук.

Усі пропозиції депутатів будуть враховані під час підготовки остаточної резолюції бюджетних слухань.

Джерело: Волинська обласна рада

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 538 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]