Головна » 2018 » January » 15 » Музей волинської ікони запрошує на Різдвяні зустрічі
15:35
Музей волинської ікони запрошує на Різдвяні зустрічі
Музей волинської ікони запрошує на Різдвяні зустрічі

16 січня 2018 р. о 16 год. у Музеї волинської ікони відбудуться

РІЗДВЯНІ ЗУСТРІЧІ!

Духовні піснеспіви, колядки і щедрівки подарують слухачам учасники молодіжного хору „Умілєніє”
Свято-Пантелеймонівського храму м. Луцька.

ВХІД ВІЛЬНИЙ!

ПРЕС-РЕЛІЗ
«Різдвяні зустрічі у Музеї волинської ікони»

16 січня 2018 р. о 16 год. відбудуться «Різдвяні зустрічі у Музеї волинської ікони» та презентація проекту «Ікона місяця. Пам’ятка з фондосховища», присвяченого 25-річчю Музею волинської ікони. Колядки і щедрівки прозвучать у виконанні молодіжного хору «Умілєніє» Свято-Пантелеймонівського храму м. Луцька.

26 серпня 2018 р. Музей волинської ікони відзначатиме 25-річчя діяльності. Відкриття музею стало значною подією у науковому та культурному житті Волині і всієї України. З нагоди ювілею Волинський краєзнавчий музей оголосив 2018 рік – Роком Музею волинської ікони. Передбачено проведення міжнародної наукової конференції та науково-освітніх заходів, відкриття нових виставок, видання каталогів колекції, зміцнення матеріально-технічної бази музею.

Заходи до ювілею розпочинає презентація проекту «Ікона місяця. Пам’ятка з фондосховища», який передбачає експонування щомісячно однієї пам’ятки темперного і олійного живопису з фондів музею. Завданням цього проекту є знайомство відвідувачів з пам’ятками відреставрованої частини колекції, які ніколи не експонувалися і будуть представлені вперше. Відкриває проект ікона на полотні першої половини ХІХ ст. «Святий Василій Великий» з церкви Казанської ікони Богородиці с.Буцин Старовижівського району. Ікона була привезена експедицією Волинського краєзнавчого музею 1986 р. і відреставрована у Львівській філії ННДРЦУ 2015 р. Образ відзначається традиційною іконографією святого – зображений у повний зріст в архієрейському облаченні. Дарчий напис у нижній частині ікони свідчить про те, що ікона була написана для встановлення на північних дияконських вратах.

«Різдвяні зустрічі у Музеї волинської ікони» започатковані у 2008 р. Хор Умілєніє» вперше заспівав Божественну Літургію у Свято-Пантелеймонівському храмі 3 липня 2001 року. Учасниками були учні недільної школи при Свято-Покровському храмі.. Першими керівниками колективу були Наталія Соловко, Оксана Ющик, Олена Марчук. Тривалий час хор був суто дівочим, сьогодні у ньому співають також юнаки. Нині регентом є Юлія Маслєннікова, викладач хорового диригування музичного відділу Луцького педагогічного коледжу. Учасниками хору є залюблені у духовний спів молоді люди різних професій. У репертуарі хору – давні візантійські розспіви, твори відомих композиторів-класиків Кирила Стеценка, Олександра Архангельського, Миколи Леонтовича, Павла Чеснокова, Артемія Веделя, сучасні духовні піснеспіви митрополита Іларіона Алфєєва та архімандрита Романа Підлубняка. Хор співає на богослужіннях у Свято-Пантелеймонівському храмі, у церквах і монастирях Волині, на благодійних концертах. Піснеспіви у виконанні хору звучали у Києво-Печерській Лаврі та традиційному концерті стародавніх українських колядок у Почаївській Лаврі.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 973 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]