Головна » 2017 » May » 21 » Міжнародний день музеїв у Колодяжному
12:28
Міжнародний день музеїв у Колодяжному
Міжнародний день музеїв у Колодяжному

18 травня, у Міжнародний день музеїв, у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки провели День відкритих дверей, у рамках якого відбулося ряд цікавих заходів. Зокрема, у музеї відкрилася виставка «Чи кожна людина має таких рідних?», присвячена 135-річчю від часу уродин Оксани і 140-річчю від дня народження Ольги Косачів − сестер Лесі Українки. Такими словами Леся Українка визначила атмосферу сестринсько-братерських відносин у родині: почуття розуміння, підтримки, любові не тільки рідних по крові, але й по духу людей.

На виставці представлені світлини двох пуп′янків з родового Косачівського древа − їх дитячі фотографії. Квіточки-юнки навчалися у вищих навчальних закладах. Цікавилися медициною, музикою, книгами, автентикою, іноземними мовами тощо. Плодами життя і праці стали стало збереження родинного архіву, безцінні спогади про Лесю Українку. На виставці представлені оригінальні речі − машинопис «Жизнеописание» Ольги Косач, книга «Леся Українка. Хронологія життя і творчости», підготовлена Ольгою Косач-Кривинюк і видана наймолодшою косачівною у Нью-Йорку.

Родзинкою виставки є невеличка колекція старовинних ляльок. Одного разу Леся писала бабусі Єлизаветі Драгомановій на Полтавщину «Лілямає чотири кукли – три маленькі і одну велику, що їй подарувала Шура, кукла закриває очі, і Ліля її дуже любить; в теї кукли єсть кілька платтів, і Ліля її по десять раз на день переодіває, перш по одному платтю, а після всі разом – одне на друге»… Ольга Косач за фахом була лікарем. Отож на виставці представлені старовинні медичні інструменти. Цікавий експонат − сорочка, гаптована Ольгою Косач і подарована чоловікові Михайлу Кривинюку. Ці та інші експонати виставки доповнюють стаціонарну експозицію музею.

Крім відкриття виставки у Колодяжненському музеї Лесі Українки відбувся майстер-клас «Співуча глина» з Анатолієм Філозофом. Присутні виготовляти обереги на щастя. Процес навчання майстер поєднував з грою на своїх раніше виготовлених свищиках, які потім весело зазвучали по всій садибі Косачів, коли їх взяли до рук діти.

Анатолій Філозоф до Міжнародного дня музеїв подарував Колодяжненському музею Лесі Українки цікаву колекцію свищиків до «Лісової пісні» з двадцяти предметів.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 597 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]