Головна » 2015 » March » 27 » Луцький історико-культурний заповідник відсвяткував 30-річний ювілей
14:33
Луцький історико-культурний заповідник відсвяткував 30-річний ювілей
Луцький історико-культурний заповідник відсвяткував 30-річний ювілей

   Луцькому державному історико-культурному заповіднику виповнилось 30 років. Урочистості з нагоди ювілею відбулись 27 березня, – повідомляє Інформаційне видання «Слово Волині». Привітати працівників заповідника прийшли представники міської та обласної влади, керівники волинських музеїв та представники духовенства.

   Директор Державного історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Рудецький розповів, що він був заснований у 1985 році для охорони культурної спадщини, реставрації та популяризації культурних пам’яток.

   За словами мовця, за час існування заповідника було здійснено ремонт окремих пам’яток, відреставровано покриття вулиць та площ, чимало робіт було виконано у Луцькому замку, який нині є одним із семи чудес України, відбуваються розкопки церкви Іоана Богослова, на території замку постійно демонструються виставки та відбуваються фестивалі. Працівники заповідника також працюють над цифровим опрацюванням фондів. Похвалився директор заповідника й розробленням нових туристичних маршрутів, виданням наукових праць та проведенням конференцій.

   Перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик подякував усім тим, хто зберігає культурну спадщину та побажав нових досягнень.

    «Давайте погодимось із тим, що спільними зусиллями працівників заповідника та луцької громади, ми сьогодні маємо таку красу. 30-річний ювілей – це невеличкий ювілей, будуть інші, на яких хотілося б бачити представників міст-побратимів. Хотілося б побажати, щоб в наступні ювілеї заповідник був ще кращим, і відбувалися б вони під знаком нашої перемоги та під мирним небом», – наголосив посадовець та вручив директору заповідника грамоту голови обласної ради.

   Заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев відзначив, що всі лучани вдячні історичним постатям за будівництво Луцька, але й так само вдячні тим, хто зберігає всі ці пам’ятки.

   За словами заступника мера, Луцький замок свого часу став своєрідним вікном в Європу, адже саме тут у 16 столітті відбувся з’їзд європейських монархів, тому мешканці міста мають привід для гордості.

    «Дай Боже, щоб цей період, коли ми не можемо проводити фестивалі та культурні заходи, закінчився якомога швидше і до існуючого переліку додався ще десяток якісних фестивалів. Щоб про місто Луцьк згадували не лише тоді, коли тримають в руках 200 гривень, а й згадували часто в повсякденному житті», – наголосив Тарас Яковлев та вручив подяки міського голови нинішньому та колишньому очільникам історико-культурного заповідника.

   Колектив заповідника також привітали представники управлінь культури ОДА та Луцької міської ради, а також очільники волинських музеїв.

Категорія: Луцький історико-культурний заповідник „Старий Луцьк” | Переглядів: 913 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]