Головна » 2015 » March » 5 » ЛЕКЦІЮ ПРО ОТЦЯ ДАМІАНА ГЕРШТАНСЬКОГО ПРОЧИТАНО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ МУЗЕЇ
10:36
ЛЕКЦІЮ ПРО ОТЦЯ ДАМІАНА ГЕРШТАНСЬКОГО ПРОЧИТАНО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ МУЗЕЇ
ЛЕКЦІЮ ПРО ОТЦЯ ДАМІАНА ГЕРШТАНСЬКОГО ПРОЧИТАНО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ МУЗЕЇ

   «Є багато покликаних, та мало вибраних», – сказано у Святому Письмі. Про таких людей, як отець Даміан Герштанський кажуть, що вони належать до вибраних Богом, справжніх аристократів духу.

   Хто ж ця людина? Про це дізналися слухачі університету третього віку, які відвідали  Володимир-Волинському історичний музей і прослухали лекцію про цю непересічну особистість.

   Згадка про Д.Герштанського є в одному з томів «Енциклопедії українознавства», його життя і діяльність вивчали свого часу волинський краєзнавець, головний хранитель Волинського краєзнавчого музею Наталія Юхимівна Пушкар і науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею Богдан Янович. Матеріали про отця зберігаються як в обласному краєзнавчому, так і у Володимир-Волинському історичному музеях.

   Даміан Іосифович Герштанський народився 1 листопада 1854р. у с. Тараж Кременецького повіту на Тернопіллі. Він був священиком з діда-прадіда. Закінчив Кременецьке духовне училище та Волинську духовну семінарію (1871р.). Служив у Миколаївській церкві у Володимирі-Волинському, а згодом – більше 50 років – у знаменитій Василівській церкві у Володимирі. Був депутатом Другої Думи у Російській імперії (українська фракція), захищав інтереси простих володимирчан у Сенаті ІІ Речі Посполитої (1922-1923 роки).

   За активне служіння Богові і людям отця Даміана нагородили багатьма церковними і державними відзнаками, зокрема, золотим наперсним хрестом з прикрасами, митрою, імператорським орденом Святої Анни ІІ ступеня.

   Він був активним учасником Всеросійського перепису населення, очолював Володимир-Волинську філію всеросійського товариства захисту тварин, читав лекції у Братстві святого Володимира, служив капеланом у 320 рухомому польовому госпіталі та у госпіталі при Успенському соборі у Володимирі (у часи І світової війни). Кажуть, поранені військові лише тоді згоджувалися на ампутацію, коли о.Даміан був поруч, тримав їх за руку…

   Даміан Герштанський виховав 7 дітей – 6 доньок і сина. Усі були високоосвіченими особистостями. Одна з доньок – Олена – співала у знаменитій капелі О.Кошиця, гастролювала з нею по Європі і Америці. Оселилася у США, співала в українській опері у Вашингтоні. Олена Герштанська-Шведова дружила з Федором Шаліпіним, листувалася з цим всесвітньознаним російським співаком.

   Помер о.Даміан Герштанський у 1936 році і був похований на погості Василівської церкви у Володимирі-Волинському. На таку честь заслуговують лише особливі люди. Поруч з ним – поховання дружини – Ольги Констянтинівни і одного із зятів, який загинув у перший день І світової війни.

   Тож про о.Даміана можна сказати словами великого Генріха Гейне: «Життя кожної людини – це окрема історія, тому під кожною могильною плитою лежить всесвітня історія».

Джерело: Володимир-Волинському історичний музей

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 814 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]