Головна » 2017 » May » 4 » «Краєзнавчий вісник» - видання Любомльського краєзнавчого музею
13:15
«Краєзнавчий вісник» - видання Любомльського краєзнавчого музею
«Краєзнавчий вісник» - видання Любомльського краєзнавчого музею

Любомльський краєзнавчий музей як науково-дослідний та культурно-освітній центр діє на теренах Любомльщини вже більше 40 років. За цей час працівникам установи вдалося зібрати у його фондах більше 27 тис. експонатів основного фонду та понад 4 тис. науково-допоміжних матеріалів. Фондові колекції музеї дозволили пролити світло на десятки невідомих сторінок історії Любомльщини та суттєво доповнити відомі раніше факти нашого минулого.

З метою розкриття та популяризації минувшини Любомльського краю працівники музею вирішили піти назустріч його жителям. Як варіант, виникла ідея постійно знайомити мешканців району з історією їх населених пунктів, розповісти про роль та місце музеїв в нашій культурі тощо. Одним з дієвих засобів в цьому напрямку стала співпраця з районною газетою «Наше життя», тираж якої становить 4,5 тис. примірників.

Зауважимо, що з початку 90-х рр. ХХ ст. на сторінках районної газети з’являється ряд науково-краєзнавчих розвідок, тематика яких доволі різноманітна – історія краю з найдавніших часів до сьогодення, відомості про пам’ятки архітектури, відомих особистостей, культуру, мистецтво регіону. Загалом, знайомлячи читачів з минулим своєї землі виникала потреба у створенні своєї окремої сторінки, яка була б присвячена суто краєзнавчим дослідженням та музейній діяльності на теренах Любомльщини.

Чудове вирішення даної проблеми було знайдене в ході налагодження контактів між директором Любомльського краєзнавчого музею Олександром Остапюком та редактором місцевої газети «Наше життя», істориком за фахом, Сергієм Боярчуком. Так, уже 19 травня 2011 року на сторінках районного часопису з’явилось окреме видання – «Краєзнавчий вісник». Таким чином, повноправними засновниками сторінки стали: колектив Любомльського краєзнавчого музею, Любомльське відділення Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, трудовий колектив редакції «Наше життя».

Зауважимо, що на той час, тай і на сьогодні, це єдиний проект у музейному просторі Волині, що дозволяє широко пропагувати музейну діяльність та розповідати про минуле рідного краю великій кількості читачів водночас.

З травня 2011 до квітня 2017 року побачило світ 32 номери видання «Краєзнавчий вісник». На його сторінках читачі мають можливість знайомитись із рубриками:

  • Історико-краєзнавчі нариси: публікуються статті із загальної історії Любомльщини, населених пунктів краю, пам’яток архітектури, церковної історії, культури, археології, спорту тощо. Значну увагу приділено пам’ятним подіям, відомим особистостям, уродженцям району.
  • Новини музею: висвітлюються заходи проведені в музеї, науково-дослідна, фондова, експедиційна роботи закладу тощо.
  • Ми вдячні: кожного номеру на сторінках видання публікуються список останніх дарувальників з описом переданих ними експонатів у фонди музею.
  • Календар пам’ятних і знаменних дат Любомльського і Шацького районів: протягом усього часу в першому випуску нового року подається перелік знаменних подій в історії краю на цілий рік.

Зазначимо, що авторами окремих номерів видання найчастіше зустрічаються працівники Любомльського краєзнавчого музею Остапюк Олександр, Марчук Леонід, Фініковський Юрій, члени Любомльського районного відділення ВООНСКУ Дзей Микола, Оніщук Катерина, Красицький Ігор, член НСЖУ Сергій Мариньоха.

Кожен із номерів «Краєзнавчого вісника» добре проілюстрований фотографіями, джерельною базою.

Варто відмітити, що вихід такого проекту позитивно вплинув на роботу Любомльського краєзнавчого музею. В першу чергу, це стосується поповнення фондових колекцій: часто після вказування загальної інформації про дарувальника та передані ним експонати, він ще з більшим ентузіазмом загоряється ідеєю подарувати ще якісь речі в музей. По-друге, подаючи в номер інформацію про окремих людей, або ж певну галузь діяльності, жителі краю почали більше приносити оригінальних фото, документів, речових матеріалів, пов’язаних із висвітленою тематикою.

Дуже доброю традицією стала співпраця музею та мешканців району в плані запису від останніх спогадів чи відомостей про озвучену на сторінках видання проблемою. До слова, останній номер «Краєзнавчого вісника», присвячений історії футболу на Любомльщині, спричинився до передачі у фонди музею грамот, фотографій з цієї теми, а також зумовив зустрічі із багатьма людьми, що діляться особистими спогадами про розвиток «гри мільйонів» на теренах краю у міжвоєнний та післявоєнний періоди.

Таким чином, можемо стверджувати, що видання «Краєзнавчий вісник» Любомльського краєзнавчого музею є добрим кроком на шляху до співпраці із жителями району, популяризації музейної роботи в регіоні, висвітлення минувшини рідної землі. Вважаємо, що такий напрямок роботи є дуже продуктивним в роботі подібних установ і може бути перейнятий колегами-музейниками Волині та України.

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 650 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.6/11
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]