Головна » 2015 » March » 23 » КОНФЕРЕНЦІЯ ПРИСВЯЧЕНА 260 РІЧНИЦІ МОНАСТИРЯ РІЗДВА ХРИСТОВОГО ВІДБУЛАСЯ У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ
14:31
КОНФЕРЕНЦІЯ ПРИСВЯЧЕНА 260 РІЧНИЦІ МОНАСТИРЯ РІЗДВА ХРИСТОВОГО ВІДБУЛАСЯ У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ
КОНФЕРЕНЦІЯ ПРИСВЯЧЕНА 260 РІЧНИЦІ МОНАСТИРЯ РІЗДВА ХРИСТОВОГО ВІДБУЛАСЯ У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ

   У 1755 році шляхтянка Ядвіга Загоровська організувала у Володимирі-Волинському єзуїтську місію. Єзуїти розпочали будівництво Костелу Серця Ісусового (тепер – Собор Різдва Христового), який будувався 15 років. Архітектором був Міхал Радзимінський, а меценатом будівництва – староста білоруського міста Слонім Гнат Садовський та його дружина.

   З цієї нагоди у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася конференція, присвячена 260 річниці монастиря. Її відкрив священик Собору Різдва Христового о. Ігор Бігун. Перед присутніми з вітальним словом виступили декан Володимир-Волинського благочиння о. Юрій Пилипець, секретар міської ради Олег Свідерський.

   Науковий співробітник державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» Орися Вознюк підготувала детальну розповідь про історію ордену єзуїтів і його діяльність. Завідуюча відділом паспортизації та наукового обліку пам'яток ДІКЗ «Стародавній Володимир» Світлана Федосєєва розповіла про особливості архітектури пам'ятки та боротьбу єзуїтів і василіан за володіння монастирем. Науковий співробітник історичного музею Богдан Янович повідав про василіанський колегіум, який діяв при монастирі у 18 ст. і у якому навчалися вчений-богослов Феофан Прокопович та фізик Стефан Стубелевич. Прокопович – учений-енциклопедист, досконало вивчав астрономію, фізику, логіку, основи держави і права, за 200 років раніше від А. Ейнштейна запропонував ідеї, які лягли згодом в теорію відносності, а Стубелевич був винахідником електрофорезу.

   Науковий співробітник музею Олексій Петрунін досліджував історію мецената монастиря Гната Садовського, а кандидат історичних наук Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Олеся Шваб розмірковувала про пошук першоджерел, які б могли допомогти у встановленні точної дати фундації монастиря.

   На закінчення ігуменя обителі матінка Марія Ігнатенко розповіла про значення чернечого життя і молитви, які здійснюють сестри обителі за мир в Україні. Вона подарувала присутнім іконки з благословінням монастиря.

Богдан Янович,

науковий співробітник музею

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 851 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]