Головна » 2017 » May » 16 » Конференція до 100 річчя відкриття Січової школи відбулася в Устилузі
12:15
Конференція до 100 річчя відкриття Січової школи відбулася в Устилузі
Конференція до 100 річчя відкриття Січової школи відбулася в Устилузі

12 травня в загальноосвітній школі містечка Устилуга відбулася науково-практична конференція. Її учасниками були вчителі та учні Устилузької школи, вчителі-історики з Володимир-Волинського району, музейні працівники і науковці з Луцька і Володимира-Волинського.

Конференцію відкрила директор Устилузької школи Світлана Михалець з доповіддю «Реалізація заходів приурочених Першій Українській революції 1917 року в Устилузькій школі».

Згодом змістовну доповідь «Просвітянський рух на Волині» виголосила кандидат історичних наук, доцент кафедри методики викладання шкільних предметів ВІППО Мар'яна Миць. Пані Мар'яна розповіла присутнім про маловідомих, але талановитих особистостей вчених українців, які були сучасниками згаданої революції.

Науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею Богдан Янович виступив з рефератом «Освітня діяльність Українських Січових стрільців на Володимирщині на початку 20 століття». Він розповів про непросту суспільно-політичну ситуацію на початку 20 століття в Україні і Європі, про І Світову війну і зародження українського стрілецтва. Також присутні дізналися про діяльність української школи імені Тараса Шевченка, яку у 1916 році відкрили у Володимирі-Волинському Українські Січові стрільці та її вчительок Савину Сидорович, Теодору Ліщинську, Надію Масюк та ін. Свою розповідь музейник ілюстрував світлинами з особистого архіву вчительки січової школи Теодори Ліщинської, які нині зберігаються у фондах Володимир-Волинського історичного музею.

Устилузька школа імені І. Франка. 1917 р.

Учні школи на молитві

Українська учениця в Устилузі. 1917 р.

Вчителька Устилузької школи Тетяна Василенко розповіла про заснування в січовими стрільцями в Устилузі в 1917 році української школи імені Івана Франка та її вчительку А. Парахоняківну, про навчальний процес у цій школі.

Учасники конференції оглянули шкільний музей.

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 690 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]