Головна » 2017 » May » 15 » Історична година «Радзивіллівське полювання»
12:27
Історична година «Радзивіллівське полювання»
Історична година «Радзивіллівське полювання»

У середу, 17 травня о 12 год., у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбудеться історична година «Радзивіллівське полювання». Це другий захід започаткованого циклу «Історія одного експоната». Він буде присвячений одному з основних видів діяльності людини – полюванню, яке бере свій початок з сивої давнини, і зокрема на Волині, що підтверджено писемними згадками про галицько-волинського князя Данила Романовича, великого князя литовського Вітовта. Також окрім промислу, воно носить характер забави у часи середньовіччя. На Волині шляхта вирушила цілою ватагою, при повному озброєнні. Тогочасне прислів’я говорить, що добрим мисливцем є той в кого «кінь-турок, хлоп-мазурок, шапка-могерка та шабля-венгерка». Окрім шаблі, чоловіки мали при собі мечі, списи, сокири, ножі та кинджали.

«Благородне» полювання неможливо уявити на Волині без особливих традицій, зокрема у родині Радзивіллів. Ці заможні князі осідають у Олиці в XVI столітті. Одним з перших ординатів був Микола Радзивілл на прізвисько Сирітка, відомий як завзятий мандрівник і мисливець. На гравюрі XVІI ст. він виглядає самовпевненою людиною, яка побачила і світ, і людей. Саме він започаткував створення в Олицькому замку мисливського салону, який поповнювався впольованими трофеями, збірками зброї, надбаними поколіннями магнатської родини. На черепах убитих звірів честолюбні мисливці залишали написані чорнилами ініціали. Нині вони знаходяться у Волинському краєзнавчому музеї і будуть представлені на даному заході.

Науковці музею розкажуть про мисливські традиції XVIІ-ХІХ століть на Волині, закони «благородного» полювання на прикладі родини Радзивіллів. Серія світлин 30-х років ХХ ст. дозволить оглянути полювання останнього ордината Олики князя Януша.

Запрошуємо всіх охочих!

Місце проведення: Волинський краєзнавчий музей, м. Луцьк, вул. Шопена, 20

Автори проекту:
Садовник Тамара – провідний науковий співробітник відділу давньої історії,
Тищенко Тетяна – завідувач відділу природи Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 509 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]