Головна » 2017 » May » 10 » Говорить пам'ять
10:26
Говорить пам'ять
Говорить пам'ять

Напередодні Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Маневиччину відвідали представники Волинської обласної спілки в’язнів жертв нацизму, які відвідавши Оконські джерела, вшанували воїнів, які загинули в роки Другої світової війни, доторкнулися до витоків історії оглянувши «Маневицький човен – моноксил», та взяли участь у тематичному заході «Говорить пам'ять», присвяченому Дню перемоги в Другій світовій війні, який відбувся в Маневицькому краєзнавчому музеї.

На початку травня, ми віддаємо данину пам’яті тим, хто загинув на фронтах Другої Світової війни. З 1962 року світова спільнота визначила кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму саме тому, що у цьому місяці відзначаються дві дати, пов’язані з Другою світовою війною: день її початку і день її повного завершення, а 11 квітня було визначено Міжнародним днем визволення в’язнів фашистських концтаборів.

В цьому році представники Волинської обласної спілки в’язнів жертв нацизму напередодні свят вирішили відвідати Маневиччину. Ознайомившись з Оконськими джерелами та напившись джерельної води вони спинилися біля Братської могили в Маневичах, щоби схилитися перед мужністю воїнів та хвилиною мовчання і покладанням квітів віддати данину пам’яті тим, хто загинув визволяючи наш район на фронтах Другої Світової війни. Перед присутніми на вшануванні - членами Волинського обласного відділення української спілки в’язнів жертв нацизму, представниками громадськості Маневич, виступив учасник бойових дій останнього військового призову Микола Онуфрійович Масюк який розповів про свої бойові подвиги та про події які відбувалися навколо цієї пам’ятки історії, про пере захоронення які проводилися після завершення війни.

Далі гості попри загруженість в графіку роботи, відвідали та оглянули сенсаційну знахідку «Маневицький човен – моноксил», запитань як ніколи було вдосталь, на які вони отримали вичерпну відповідь.

В районній бібліотеці учасники заходу ознайомились з роботою арт кафе, про яку розповіла керівник Маневицької районної громадської організації інвалідів «Довіра» Наталія Шишолік.

Про фашизм – його звіряче обличчя яке назавжди закарбувалось в свідомості людей, які пережили страшне лихоліття у фашистській неволі говорилося на тематичному заході «Говорить пам'ять» присвяченому Дню Перемоги в Другій світовій війні, який відбувся в Маневицькому краєзнавчому музеї.

Ведучий зустрічі директор музею Петро Хомич після нагадувань про війну надав слово голові правління Луцької міської, громадської, ветеранської організації «Спілка в’язнів – жертв нацизму Валентині Лазарук, яка в своєму виступі наголосила …що однією із головних завдань членів Української спілки в’язнів – жертв нацизму: людей, що перенесли страждання в гітлерівській неволі, - це донести правду молодому поколінню про страшну ідеологію фашизму…

На зустріч до музею завітав голова Маневицької районної державної адміністрації Андрій Линдюк який в своєму виступі подякував учасникам війни та схилив голову перед в’язнями фашистських концтаборів …Розум не сприймає статистики і втрат серед мирного населення. Але душа кожного українця болить за непрожите життя, нездійснені мрії тих, хто загинув в лютому, жорстокому коловороті війни…, та запросив про нові зустрічі на Маневицький землі.

В свою чергу голова Маневицької районної організації ветеранів війни та праці Дмитро Лукич Фальковський доніс до учасників зустрічі про роботу ветеранської організації в районі.

З трепетом в серці про свою долю розповів представник Волинської обласної спілки в’язнів жертв нацизму з Горохівщини Новосад Микола Якович.

Хороший настрій та музичні вітання гостям дарували працівники районного будинку культури.

Після завершення заходу учасники війни, в’язні фашистських концтаборів та учасники зустрічі для історичної пам’яті, зробили спільне фото в Маневицькому краєзнавчому музеї.

Петро Хомич,
директор Маневицького краєзнавчого музею

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 798 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]