Головна » 2017 » February » 3 » Фоторепортаж чи мистецтво? Волинь і краяни на світлинах Миколи Зінчука
16:16
Фоторепортаж чи мистецтво? Волинь і краяни на світлинах Миколи Зінчука
Фоторепортаж чи мистецтво? Волинь і краяни на світлинах Миколи Зінчука

Тематичний захід «Фоторепортаж чи мистецтво?» на базі фотовиставки «На старих фотографіях всі молоді...». Волинь і краяни на світлинах фотокореспондента газети «Волинь-нова» Миколи Зінчука з нагоди його 70-ліття (1946–2004)» відбувся у Волинському краєзнавчому музеї.

Виставка, яка впродовж двох місяців експонується у Волинському краєзнавчому музеї, викликала великий інтерес волинян і гостей краю. Це – спільний проект обласного краєзнавчого музею і редакції газети «Волинь-нова».

Микола Микитович Зінчук (1946–2004) – український фотожурналіст, уродженець Волині. З 1970 року і до останніх днів свого життя – незмінний фотокореспондент обласної газети «Радянська Волинь», нині «Волинь-нова». Учасник багатьох фотовиставок, у тому числі й міжнародних, член Національної спілки журналістів України. Миколу Зінчука можна назвати фотолітописцем Волині. На його світлинах, задокументована більше, як тридцятилітня історія краю. Це – політичні події і щоденне буденне життя. Героями його світлин є артисти і президенти, видатні політики і прості сільські жителі; діти і тварини. Однією з найулюбленіших тем фотокора була природа та архітектура краю.

Зміст експозиції виставки розкритий через авторські чорнобілі й кольорові фотографії тематично згруповані. Це – 846 знімків.

Учасниками заходу стали учні Волинського коледжу Національного університету харчових технологій. Заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Євгенія Ковальчук познайомила присутніх з науковою концепцією виставки, зробила екскурс в історію фотографії, розповіла про фоторепортажну і постановочу фотографію, фотографію, як твір мистецтва, використання світлин в музейних експозиціях.

Валентина Штинько заслужений журналіст України, член Національної спілки письменників України, поетеса, яка впродовж багатьох років працювала поруч з Миколою Зінчуком в газеті «Волинь-нова», поділилася спогадами про колегу, прочитала свої вірші.

Про дослідження, атрибуцію фотографій, як документів історії розповіла науковий співробітник відділу новітньої історії музею Олена Дубень, а також провела екскурсію по виставці.

Виставка Миколи Зінчука, яка завершує свою роботу, стала поштовхом до поповнення фондів Волинського краєзнавчого музею новими експонатами. Редакція газети «Волинь нова» передає музею матеріали фотоархіву Миколи Зінчука. Це кілька тисяч документальних фотографій, які після наукового опрацювання ввійдуть до збірки документальних матеріалів фондів музею.

Виставка «На старих фотографіях всі молоді...». Волинь і краяни на світлинах фотокореспондента газети «Волинь-нова» Миколи Зінчука» далі буде представлена в приміщенні газети. Пізніше її шлях проляже на батьківщину автора до Любомльського краєзнавчого музею.

Переглядів: 651 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]