Головна » 2016 » May » 13 » Естонія передала Україні конфіскований на кордоні з РФ древній меч
22:12
Естонія передала Україні конфіскований на кордоні з РФ древній меч
Естонія передала Україні конфіскований на кордоні з РФ древній меч

Сьогодні, 13 травня в Міжнародний в аеропорт «Бориспіль» прибула українська делегація з міста Таллінна із поверненим Естонською Республікою Україні середньовічним артефактом – Мечем Вікінга (який, ймовірно, був знайдений у Волинській області).

До складу делегації, яка перебувала в Естонії, з метою отримання незаконно вивезеної з України середньовічної цінності входили начальник Управління музейної справи та культурних цінностей Мінкультури Василь Рожко, науковий співробітник Українського центру культурних досліджень, український археолог, пам`яткоохоронець Максим Левада, завідувач науково-дослідного відділу реставрації творів з металу Національного науково-дослідного реставраційного центру України Віктор Голуб (нагадаємо, що Віктор Голуб реставрував металеві речі з ікони Холмської Богородиці).

«Вчора естонська сторона урочисто передала українській делегації Меч Вікінга у межах співпраці країн-учасниць Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності від 14 листопада 1970 року. Поверненню цієї цінності до України ми сердечно завдячуємо естонській стороні, яка затримала передачу меча до Росії. Зі свого боку Україна надала докази про те, що знайдений меч був незаконно вивезений з території України Важливо, що такий шляхетний крок дружньої Естонії продовжує нашу співпрацю у час, коли ми прагнемо до євроінтеграції» - розповів начальник Управління музейної справи та культурних цінностей Мінкультури Василь Рожко під час короткого брифінгу.

Він також повідомив, що надалі раритетний меч буде переданий Національному науково-дослідному реставраційному центру України для здійснення експертизи та реставраційних робіт, після чого він стане державною частиною Музейного фонду України, і буде представлений до широкого огляду.

Український археолог та пам`яткоохоронець Максим Левада висловив впевненість, що повернений Меч Вікінга достатньо високого рангу, скоріш всього декорований сріблом, і радше всього, належав якомусь видатному воїну.

«Кожна маленька знахідка – це інформація про наше минуле. З багатьох знахідок ми складаємо таку картину про минуле нашої країни, яке не відбилося в писемних джерелах. або ці джерела не збереглися. Тобто це окремий джерельний напрямок, ми таким чином власне вивчаємо своє минуле», - зазначив він.

Урочиста церемонія передачі-отримання Меча Вікінга відбулася 12 квітня у Центрі української культури (м. Таллінн). Від естонської сторони у процедурі повернення взяли участь Анне-Лі Реймаа, Заступник Голови Естонського Комітету національної спадщини; Лінда Лаінвоо, Генеральний інспектор Естонського Комітету національної спадщини; Кадрі Яурам, Директор Департаменту Міністерства культури Естонії; МартінРогер, Начальник Управління МЗС Естонії; Еда Ахі, куратор естонсько-українських відносин МЗС Естонії; Александер Міксюк, співробітник Податково-митного комітету Естонії.

Джерело: Міністерство культури України

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 751 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
0   Spam
1 vfhrsc   (17.05.2016 17:10) [Материал]
Дуже значима і важлива подія для України.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]