Головна » 2017 » May » 16 » Довге повернення в Україну
15:55
Довге повернення в Україну
Довге повернення в Україну

У четвер, 18 травня об 11 год., у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбудеться відкриття виставки «Довге повернення в Україну», присвяченої 100-річчю від дня народження Голови Поводу ОУН Олега Штуля (1.7.1917 – 4.11.1977)

Олег Штуль народився 1 липня 1917 р. у с. Лопатичі Олевського району Житомирської області в сім’ї українського патріота – священика Данила Штуля. Значний період часу родина проживала на території нинішньої Волинської області. У 1934 р. Олег Штуль закінчив семінарію у Кременці, продовжив студії у Варшавському університеті, де почав активно публікуватись в українських часописах, займався громадською робою. Під час навчання вступив до ОУН, тісно співпрацював із Олегом Кандибою, Дмитром Донцовим, Євгеном Маланюком, Оленою Телігою та іншими представника української творчої інтелігенції. Олег Штуль – член київської похідної групи ОУН(м), згодом представник Андрія Мельника у «Поліській січі» Тараса Боровця. У 1943 р. арештований німцями, перебував у концтаборі «Заксенгаузен». Після закінчення Другої світової війни залишився у Франції, працював редактором газети «Українське слово». Після смерті Андрія Мельника обраний Головою Проводу ОУН. Олег Штуль також займався видавничою діяльністю. Він редагував праці дисидентів, які побачили світ у «Націоналістичному видавництві» в Парижі. Серед них: «Лихо з розуму В. Чоронвола, «Собор у риштованні» Є. Сверстюка, «За східним обрієм», Д. Шумука, випуски «Українського вісника» (І, ІІ, IV, VІ, VІІ, VІІІ) та безліч інших видань.

Відкриття виставки відбудеться за участі сина Олега Штуля – Данила Штуля, який передав із Франції до Волинського краєзнавчого музею фотографії, документи та особисті речі свого батька.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 615 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]