Головна » 2017 » May » 17 » До Музею братства з Бельгії завітали нащадки Данила Братковського
10:27
До Музею братства з Бельгії завітали нащадки Данила Братковського
До Музею братства з Бельгії завітали нащадки Данила Братковського

Цими днями у Луцьку перебувають нащадки відомого українського громадсько-політичного діяча, захисника Православ’я та борця за незалежність України Данила Братковського, які мешкають у Бельгії. Про це повідомляє «Волинська правда».

Брати Владислав і Віктор Братковські мешкають у місті Антверпені. Вони підприємці, а Віктор вже перебуває на пенсії. Разом із Владиславом на батьківщину славетного предка завітав і його син Володимир. Вони, в ході візиту, відвідали, зокрема, Музей історії Луцького Хрестовоздвиженського братства – того самого братства , членом якого був Данило Братковський.

Екскурсію музеєм для гостей провела завідувач музею Олена Бірюліна.

Варто зауважити, що це – перший приїзд цих нащадків Данила Братковського на Волинь. «Для мене відвідини Луцька справили неперевершене враження. Я пригадую, як батько розповідав нам із братом про Данила Братковського, як мій брат почав вже сам дізнаватися про нього. І я радий, що мені пощастило побувати в Україні, побувати на Волині, у Луцьку», – сказав, у коментарі «ВП» Владислав Братковський.

«Я відчуваю гордість з приводу того, що маю такого славного предка. Це просто чудово – бачити місто Луцьк, де мешкав Данило Братковський, бачити Хрестовоздвиженську церкву, у якій він молився», – додав його син Володимир.

Голова Волинського крайового братства святого апостола Андрія Первозванного і натхненник утворення Музею Луцького братства Андрій Бондарчук, своєю чергою, вручив гостям пам’ятні медалі.

Довідка «ВП»:

Данило Братковський (2-га половина 17 століття — 15 листопада 1702) — громадський діяч, борець за православ’я, поет з Волині, підчаший венденський, оборонець прав українського населення на шляхетських сеймиках Київщини та Волині.

Він був учасником і організатор ряду народних повстань на Правобережній Україні і в Галичині.

З 1700 року підтримував зв’язки з І.Мазепою, учасник антипольського повстання під проводом С.Палія.

У 1697 році видав у Кракові збірку віршів старопольською мовою «Світ, по частинах розглянутий» (Świat przeorzany ), які мали сатиричне спрямування («Диспут убогого з паном», «Банкет на сеймику», «Рівність» та ін.). Заарештований коло Заслава. 15 листопада 1702 страчений у Луцьку за вироком польського військового суду (був зарубаний катом на майдані Ринок).

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 733 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.1/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]