Головна » 2018 » January » 15 » До 95-річчя дослідника Волинського Полісся В.М.Кмецинського
13:15
До 95-річчя дослідника Волинського Полісся В.М.Кмецинського
До 95-річчя дослідника Волинського Полісся В.М.Кмецинського

До 95-річчя від дня народження Василя Кмецинського у Камінь-Каширському краєзнавчому музеї пройшли тематичні години з школярами різних вікових категорій.

Василь Кмецинський – краєзнавець, дослідник Волинського Полісся, перший директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею.

Він народився 14 січня 1923 року в місті Дунаївці (тепер) Хмельницької області. Ще змалечку отримав результативні уроки працелюбності, порядності та доброти від своїх батьків. До початку Великої Вітчизняної війни закінчив 9 класів Дунаївецької середньої школи і два курси Дунаївецької медичної школи, в якій навчався з 1939 по 1941 роки.

У вересні 1944 року Василь Кмецинський був мобілізований на фронт, воював у складі І Білоруського фронту 222 стрілецької дивізії. Під час форсування Одеру отримав тяжке поранення, тривалий час лікувався в госпіталі.

Демобілізувавшись в 1946 році, він успішно закінчує 10 клас Дунаївецької середньої школи і вступає до Чернівецького університету на філологічний факультет. Саме тут доля подарувала йому вірну подругу і дружину Віру Григорівну. Для студентів-філологів в університеті часто організовувались зустрічі з відомими митцями. Особливо запам’ятались юнакові мудрі поради і доречні повчання щирого українці-гумориста Остапа Вишні, якими він керувався впродовж усього життя.

В. Кмецинський – студент Чернiвецького унiверситету

З 1952 року поліська земля стала для подружжя Кмецинських рідною: тут, у Камінь-Каширському педагогічному училищі, розпочався їх трудовий шлях.

Василь Михайлович одразу ж починає колекціонувати речові пам’ятки, які відображають історію краю, залучає до їх збору своїх учнів, записує легенди і перекази в навколишніх селах, досліджує життя полісян. Не залишає він цієї роботи і в 1958 році, коли був призначений директором місцевої школи, і пізніше, працюючи інспектором райвно, а згодом – вчителем української мови і літератури Камінь-Каширської середньої школи.

В. Кмецинський на демонстрацiї, м. Камiнь-Каширський, 50-i роки ХХ ст.

Василь Михайлович – один із перших краєзнавців, який досконало і ретельно досліджував історію Камінь-Каширщини. Його нарис «Місто над Циром» - перша історична упорядкована публікація про старожитній Камінь. Ця тема продовжується в статтях «Роман Мстиславович – засновник Каменя-Каширського і навколишніх сіл», «Середньовічні пам’ятки Камінь-Каширщини», «Давнина, що відлунює в назвах», дослідженнях про діяльність антифашистськихгруп на території району в роки війни, партизанські школи на Волині.

Палке бажання і мрія Василя Михайловича створити в місті музей стали реальністю в 1980 році. Він директор музею на громадських засадах. Ця праця вимагала максимум зусиль, часу і терпіння: укомплектування фондів, створення експозиційних планів, пошук нових експонатів.

В. Кмецинський проводить екскурсiю в музеї. 80-i роки ХХ ст.

Листування Василя Михайловича з вченим-шевченкознавцем Євгеном Шабліовським згодом послугувало основою для побудови в музеї експозиційного розділу про його життєвий і науковий шлях.

Екскурсії Василя Кмецинського не залишили байдужими жодного відвідувача:ще й до тепер згадують про його багатющі знання з історії Камінь-Каширщини і не приховане, щире бажання зацікавити і залучити громадськість до пізнання та дослідження поліського краю.

В. Кмецинський з вiдвiдувачами музею, 80-i роки ХХ ст.

Василь Михайлович був людиною всебічних зацікавлень: любив творити поезії, нариси, знаходив час, щоб поспілкуватись із своїми учнями, старожилами, просто непересічними людьми, шукав зв’язків із творчими особистостями. Про це нагадують у музеї книги з дарчими підписами від Миколи Олійника, Йосипа Струцюка, Василя Гея, Івана Чернецького, Юрія Кругляка, Івана Колодюка, Петра Маха, Михайла Пронька, Миколи Лозового, з яким він був особисто знайомий.

Краєзнавць постійно листувався з архівами України, Білорусії, Росії, замовляв рідкісну історичну літературу, ретельно опрацьовував документи, розкриваючи секрети минулого, а разом з ними – життєписи людських долей.

Земляки пам’ятають Василя Кмецинського – філолога за професією, краєзнавця і поета за покликанням душі. У Камені-Каширському одна з вулиць названа іменем Василя Кмецинського, а в 2013 році на фасаді районного краєзнавчого музею було встановлено меморіальну дошку з нагоди 90-річчя від дня народження краєзнавця Василю Кмецинському.

Камінь-Каширською районною радою призначено імені Василя Кмецинського премію за краще історико-краєзнавче дослідження. Її лауреатами в попередні роки були Олександра Кондратович, Наталія Пась, Володимир Денисюк, а цьогоріч нагороду отримає Голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко.

Наталія Пась,
директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 613 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]