Головна » 2013 » April » 10 » ДИВОВИЖНІ ПИСАНКИ ТЕТЯНИ ПАСІЄВИЧ.
12:06
ДИВОВИЖНІ ПИСАНКИ ТЕТЯНИ ПАСІЄВИЧ.
ДИВОВИЖНІ ПИСАНКИ ТЕТЯНИ ПАСІЄВИЧ.
10 квітня 2013 року у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація виставки писанок Тетяни Пасієвич, яка буде відкрита для огляду до 10 травня.



Тетяна Олександрівна Пасієвич народилася в селі Бубнові на Володимирщині. Любов до пісні, до України перейняла від батьків: тато працював шахтарем, мама – вчителькою. Пані Тетяна згадує, що коли народила сина, то до неї прийшло бажання творити візерунки на курячих яйцях.
Тихий зимовий вечір. У затишній хатині легенько потріскують дрова у печі. Батько навчає Тетяну першим премудростям писанкарства. Відтоді, уже понад 30 років, жінка розписує великодні яйця. Кольори її витворів – біле по червоному. Майстриня вважає таку кольорову гаму найактуальнішою для Великодня, адже червоне – це колір крові, яку Христос пролив за людство, колір Воскресіння, пробудження, урочистого піднесення. На виставці репрезентується 265 писанок, серед них – жодної однакової! Тетяна Олександрівна не використовує жодних взірців, рука сама виводить візерунки. Безперечно – то дар від Господа, Божа іскра. Науковці з Волинського краєзнавчого музею стверджують, що і за символікою, і за кольорами роботи нашої землячки належать саме до волинських писанок.
А ще пані Пасієвич вправно вишиває рушники, сорочки. На виставці експонується вишитий килимок, який складається з 127 тисяч хрестиків!
Уже понад 38 років Тетяна Олександрівна навчає студентів педколеджу імені А.Кримського, де викладає вокал, диригування, гру на баяні. Вона удостоєна обласної мистецької премії імені Модеста Левицького – таку відзнаку дають кращим волинським писанкарям.
Кожен хто чув, як співає ця жінка – не може залишитися байдужим. Тому вона славить Бога ще й в хорі Успенського собору.
Того дня в музеї було людно. Теплі слова про Тетяну Пасієвич говорив ректор Володимир-Волинського духовного училища протоієрей о.Олексій Никитюк. Привітати колегу прийшли викладачі педколеджу. Зокрема, Леся Дембровська поділилася спогадом, що коли вона лише приїхала жити до нашого міста, то про пані Тетяну як писанкарку ходили легенди: мовляв, у неї є золотий чи платиновий писак. Насправді ж у неї є лишень талант, але великий, справжній. А ще – надзвичайна працелюбність і закоханість у свою справу. Рідні підтримують у всьому маму і дружину. Тішиться вона п'ятьма внуками, які теж прагнуть навчитися розписувати писанки.
Голова Союзу українок Віра Чайковська-Тарликова розповіла, що їй довелося побувати у музеї писанки в Чикаго (США), а роботи пані Пасієвич таки достойні бути і в тому музеї. Учні недільної школи з Собору Різдва Христовго під керівництвом Лариси Лучинець виконали дві духовні пісні. Вдячне слово мовив священик Христоріздвяного собору о.Ігор Бігун. Звучала духовна поезія. Насамкінець пані Тетяна заспівала «Аве-Марія».



Її чистий, кришталевий голос лунав у музейній залі і закликав присутніх замислитися над тим, що невдовзі завітає в Україну Великдень, який слід зустріти гідно, з щирою душею, з справжньою любов'ю до ближніх.
В народі кажуть, що в світі доти існуватиме любов, допоки люди пишуть писанки. Тож Тетяна Олександрівна примножує любов серед людей.
Богдан Янович
Джерело: Володимир-Волинський історичний музей
Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 1281 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]