Головна » 2015 » March » 25 » 68 видання „Лісової пісні” Лесі Українки у фондах музею у Колодяжному
10:17
68 видання „Лісової пісні” Лесі Українки у фондах музею у Колодяжному
68 видання „Лісової пісні” Лесі Українки у фондах музею у Колодяжному

   Від волинян, шанувальників творчості Лесі Українки, Колодяжненський літеретурно-меморіальний музей Лесі Українки одержав 68 книгу «Лісова пісня» це: Леся Українка. Лісова пісня: Драма-феєрія в трьох діях. – Ілюстрації І.С.Їжакевича. – Харків: Держлітвидав України, 1937. – 135+12 с.

   Уперше драму-феєрію опубліковано 1912 року на сторінках журналу «Літературно-науковий вістник». А взірцем залишається окреме видання, підготовлене рідними Лесі Українки, надруковане в Києві 1914 року.

   Майже 30 років письменниця виношувала задум написати драму, а здійснила свою мрію влітку 1911 року далеко від України, в Кутаїсі.

 «Лісову пісню» породила туга за рідним краєм. «Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними». То були ліси Волинського Полісся. «Я не згадую лихом волинських лісів. Сього літа, згадавши про їх, написала «драму-феєрію» на честь їм», - писала в жовтні 1911 року до Агатангела Кримського.

   В листі до матері від 20 грудня 1911 року признавалась: «А то ще я й здавна тую мавку «в умі держала», ще аж із того часу, як ти в Жабориці мені щось про мавок розказувала, як ми йшли якимсь лісом з маленькими, але дуже рясними деревами».

   Мавка, народжена в уяві письменниці на Звягельщині, мала в Колодяжному просторе лісове царство. Леся йшла на зустріч з мавкою. «…в Колодяжному в місячну ніч бігала самотою в ліс (ви того ніхто не знали) і там ждала, щоб мені привиділась мавка. І над Нечимним вона мені мріла, як ми там ночували – пам’ятаєш? – у дядька Лева Скулинського… Зачарував мене сей образ на весь вік».

   А дні і ночі в Нечимному стали урочими для поетеси. Вона знайшла там те, чого прагнула її лісова душа. Це таємниче урочище Леся Українка в місячну ніч заселила міфологічними істотами, накинула на ліс і озеро серпанок казки.

   Текст «Лісової пісні» видання 1937 року проілюстровано ілюстраціями І.С.Їжакевича. Їжакевич Іван Сидорович (18.01.1864 - 19.01.1962) живописець і графік, народний художник України, заслужений діяч мистецтв України. У 1930-х рр. створив цикл реалістичних ілюстрацій творів Т.Шевченка, Лесі Українки, І.Котляревського, І.Франка, М.Коцюбинського, І.Ле, М.Гоголя, В.Стефаника.

Джерело: Колодяжненський літеретурно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 816 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]