Головна » 2018 » January » 12 » 2018-й – Рік Музею волинської ікони!
12:42
2018-й – Рік Музею волинської ікони!
2018-й – Рік Музею волинської ікони!

26 серпня ц. р. минає 25 років від дня відкриття Музею волинської ікони, створення якого стало значною подією у науковому та культурному житті не тільки Волині, але й усієї України. З нагоди цього ювілею Волинський краєзнавчий музей оголосив 2018 рік – Роком Музею волинської ікони. Передбачено зміцнення матеріально-технічної бази музею, проведення міжнародної наукової конференції та науково-освітніх заходів, відкриття нових тематичних виставок, видання каталогів колекції тощо.

Музей волинської ікони, відділ Волинського краєзнавчого музею, – єдиний музей в Україні, який репрезентує самобутню регіональну волинську школу іконопису XVI–XVIII ст. Відкритий у серпні 1993 року, музей продовжив давні церковні традиції збирання, збереження та експонування пам’яток сакрального мистецтва. На сьогодні унікальна збірка музею нараховує понад дві тисячі пам’яток сакрального мистецтва, які дозволяють вивчати різноманітні аспекти художньої культури Волині XVI–XIX століть. Це твори темперного й олійного іконопису, скульптура, предмети металопластики і декоративного різьблення. Більше чотирьохсот одиниць збереження – ікони кінця XVIII – початку XХ століть, вилучені на українських митницях при спробі незаконного вивезення за кордон. Перлиною експозиції є Холмська Чудотворна ікона Богородиці – унікальна пам’ятка візантійського мистецтва ХІ–ХІІ століть, одна з найшанованіших християнських святинь. За давньою традицією до неї влаштовують урочисті і велелюдні хресні ходи.

У музеї готуються тематичні виставки, які представляють пам’ятки власної збірки, музеїв України та приватних колекцій, проводяться тематичні вечори, презентації, зустрічі, концерти камерної музики та духовного співу.

В Україні та за кордоном Музей волинської ікони відомий і як науково- дослідницький центр. У його щорічних міжнародних наукових конференціях „Волинська ікона: дослідження та реставрація” беруть участь науковці й реставратори з України, Росії, Білорусії та Польщі. У серпні 2018 року на базі Музею волинської ікони відбудеться чергова вже ХХV ювілейна міжнародна наукова конференція:

УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ
ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
ВОЛИНСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ
МУЗЕЙ ВОЛИНСЬКОЇ ІКОНИ

Інформаційний лист

ХХV міжнародна наукова конференція
Волинська ікона: дослідження та реставрація”

До 25-річчя Музею волинської ікони

Конференція відбудеться у серпні 2018 року на базі Музею волинської ікони, відділу Волинського краєзнавчого музею, у м. Луцьку Волинської області.

Для обговорення на конференції пропонується наступна тематика:

  • Музей волинської ікони в системі музейних закладів України;
  • дослідники та історія вивчення волинського іконопису;
  • дослідження та реставрація волинського іконопису;
  • формування та каталогізація музейного фонду сакрального мистецтва;
  • Холмська Чудотворна ікона Божої Матері.

За матеріалами конференції буде виданий науковий збірник. Наукові статті до друку приймаються до 1 липня 2018 року.

Статті повинні відповідати таким вимогам:

  1. Обсяг роботи до 10 сторінок тексту, набраному в редакторі Microsoft Word (шрифт Times New Roman, 12 кегль, міжрядковий інтервал 1,5. Посилання на джерела та літературу виключно післятекстові; індекси посилань - у тексті в квадратних дужках із висхідною нумерацією (напр.: [2], [6, 2–4; 7, 10]; оформлення посилань згідно правил бібліографічного опису.
  2. Ілюстрації подаються в електронному варіанті (фото у форматі TIF (300 dpi) або JPEG, з підписами (нумерація і підписи фотографій обов’язкові).
  3. Оформлення статті: у правому верхньому куті – ім’я та прізвище автора, нижче по центру – назва статті; текст статті має бути відредагованим.

Окремо подаються відомості про автора: прізвище, ім’я та по-батькові (повністю), місце роботи або навчання, вчене звання, науковий ступінь, посада, поштова адреса, електронна адреса, контактний телефон.

Оргкомітет залишає за собою право приймати доповіді до публікації з огляду на їхню відповідність тематиці конференції.

Матеріали доповідей надсилати не пізніше вказаного терміну
за адресою:43005 м. Луцьк, вул. Шопена, 20, Волинський краєзнавчий музей
оргкомітет конференції “Волинська ікона...”

e-mail: [email protected], [email protected]
телефони для довідок: (0332) 24-34-12, 24-56-19

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 930 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]