Головна » 2013 » February » 4 » Життєствердне мистецтво від Оксани Ядчук-Мачинської.
22:52
Життєствердне мистецтво від Оксани Ядчук-Мачинської.
Життєствердне мистецтво від Оксани Ядчук-Мачинської.

4 лютого 2013 року у виставкому центрі «Рідна Волинь» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбулася виставка члена Національної спілки художників України, волинського майстра пензля Оксани Ядчук-Мачинської.
Ось уже 2 роки у СНУ імені Лесі Українки успішно функціонуєвиставковий центр «Рідна Волинь». Тут поряд із традиційним мистецтвом (народним вбранням, предметами побуту) представлено й картини художників-професіоналів (одна з композицій постійна – це доробок народного художника України Олександра Байдукова). Як відзначила завідувач Художнього музею у м.Луцьку Зоя Навроцька, центр здійснив вдалу спробу поєднати твори народу та художників академічного мистецтва. Організатор і натхненник «Рідної Волині» – доцент кафедри культурології та менеджменту соціокультурної діяльності Галина Кутузова – ще раз наголосила: «Ця виставка підтверджує задум центру – пропаганда українського мистецтва, зокрема волинського».
У відкритті експозиції взяли участь завідувач Художнього музею Зоя Навроцька, декан Інституту соціальних наук Леонід Кондратик, завідувач кафедри культурології та менеджменту соціокультурної діяльності Віктор Давидюк. Усі вони звернули увагу на ніжність, світлість, гуманістичність і водночас філософічність, символічність, задумливість робіт. «Її картини оспівують землю, красу. Вони не мають руйнації, хаосу, все злагоджено. Це справжнє гуманістичне мистецтво. Оксана глибоко бачить і тонко відчуває», – закцентувала пані Зоя і налаштувала присутніх глядачів на сприйняття.
До вітальних слів долучився професор Віктор Давидюк, котрий повідомив, що одна з робіт мисткині стала «обличчям» збірника «Фольклористичні зошити» (саме це видання розійшлося в Україні з шаленою швидкістю – 500 примірників за півтора місяці). Леонід Кондратик визнав же полотна пані Оксани життєствердними. «Життя буває і "сірим”, і з труднощами, але є мистецтво, котре спонукає жити. Саме таким є доробок нашої гості», – підкреслив Леонід Йосипович.
А ось художниця спробувала коротко охарактеризувати власні картини. За її словами, експозиція презентує натюрморти і пейзажі, що охоплюють три теми – внутрішні переживання («Птах надії», «Медитація», «Враження без берега»), поїздка до Хорватії (роботи виконані в стилі, за словами самої майстрині, «Тіффані-блю» – «Середня долмація», «Літо в Хорватії»), відображення рідного краю (натюрморти з гарбузами, грушами, вересом – «Дачні гарбузи», «Гімалайські груші»).
Опісля вступних слів студенти, викладачі та працівники університету змогли переглянути картини, відчути ніжність, чуттєвість, красу, філософський підтекст і мудрість художниці. І справді, роботи пані Оксани допомагають поринути розумом і душею в мистецтво, на деякий час витіснивши негативізм і буденність ХХІ століття. Картини заохочують глядача до прекрасного, доброго, викликають чудові асоціації.
Іванна МИСЛИВА-БУНЬКО
 
Категорія: Музей історії Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 1490 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]