Головна » 2018 » January » 22 » 100 років боротьби: Українська революція 1917–1921
19:57
100 років боротьби: Українська революція 1917–1921
100 років боротьби: Українська революція 1917–1921

22 січня у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття фотодокументальної пересувної виставки «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921». Відкриття приурочили до Дня Соборності України, а також до 100-річчя проголошення незалежності УНР. Створена вона Українським інститутом національної пам’яті на основі матеріалів інформаційно-просвітницької кампанії, яку інститут проводить в рамках відзначення Української революції 1917–1921 років. Волинський краєзнавчий музей доповнив її колекцією зброї тих часів зі своїх фондів.

На відкриття до музею завітали студенти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, а також чимало лучан, яким не байдужа українська історія. Завітали до музею і почесні гості. На початку, з привітанням з нагоди Дня Соборності України та заувагою, про важливість вивчення історичних уроків Української революції виступила заступниця голови обласної державної адміністрації Світлана Мишковець. Було сказано й про важливість пошанування єдності нашої держави у наш час.

Представниця Українського інституту національної пам'яті у Волинській області Леся Бондарук розповіла про створення виставки, та провела паралелі між боротьбою УНР з Радянською Росією та України з путінською Росією. Загалом, завданням виставки є нагадати про процеси державотворення в Україні на початку новітньої доби. На ній, зокрема, розкриваються теми інституційного будівництва, творення законодавчої, виконавчої, судової гілок влади, розбудова війська, дипломатії, фінансової системи, відродження освіти і культури тощо. Чимало уваги приділяється лідерам Української революції 1917–1921 років. Також, пані Леся презентувала буклет, випущений до виставки: примірники його отримали в подарунок Волинський краєзнавчий музей, Волинська обласна державна адміністрація, Волинський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки, всі районні та міські бібліотеки області.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк наголосив, що обласний краєзнавчий музей ще з початку 2017 року робить усе можливе, аби гідно відзначити 100-річчя Української революції: зокрема, у музеї продовжує функціонувати виставка «Волинь в Українській революції 1917–1921 років», створена відділом новітньої історії. Окрім світлин та документів на ній представлено й чимало речей: зброя того часу, предмети побутового вжитку, колекція грошових знаків, які функціонували на наших теренах у роки революції тощо. Випустив музей і науково-методичні матеріали (автор – Сергій Лис) «Волинь в Українській революції 1917–1921 років: передумови, перебіг подій, наслідки», примірники яких Анатолій Силюк подарував Світлані Мишковець, Лесі Бондарук та представнику Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

На завершення провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис провів екскурсії для присутніх по виставках «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921» і «Волинь в Українській революції 1917–1921 років».

Також Лесею Бондарук було презентовано створену Українським інститутом національної пам’яті настільну гру «Українська революція 1917–1921 років». Як кажуть автори – це чи не перша спроба створити «інтелектуальну історичну розвагу», присвячену подіям сторічної давності. Студенти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою розбилися на дві команди та першими «протестували» гру. Один примірник її залишається в музеї на виставці, то ж усі бажаючі, за умови відвідання виставки, зможуть перевірити свої знання з історії Української революції зігравши у цю гру.

Гра побудована за стандартною схемою – є ігрове поле і є 88 клітинок-ходів, по яких рухаються гравці і вирішують різні завдання. За поле в грі слугує «Оглядова карта українських земель» Степана Рудницького, яка включає до етнічної України, зокрема, Крим та Кубань. Карта поділена на шість регіонів: Київщина-Лівобережжя, Волинь, Галичина, Поділля, Південь і Схід. Грати можуть до трьох учасників чи команд. Перемагає той, хто відповість на найбільше запитань щодо кожного з шести регіонів – вважатиметься, що цей гравець чи команда «об'єднали українські землі». Правила ускладнені ще й особливими клітинками: «телепортом», «пасткою» та «чорними» і «білими» клітинками.

Виставка «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921» діятиме до середини лютого 2017 року, в дні роботи експозиції Волинського краєзнавчого музею. А потому її, за погодженням з дирекцією Волинського краєзнавчого музею, зможуть замовити на тимчасове експонування освітні, культурні та громадські установи та організації Луцька і Волинської області.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 557 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]