Головна » 2016 » April » 1 » Запрошують на презентацію книги про історію пожежно-рятувальної служби Волині
15:41
Запрошують на презентацію книги про історію пожежно-рятувальної служби Волині
Запрошують на презентацію книги про історію пожежно-рятувальної служби Волині

   Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області спільно з обласною організацією Добровільного пожежного товариства організовує проведення 14 квітня 2016 року відкритого засідання для презентації книги Феодосій Мандзюк, Володимир Нестеров, Дмитро Ляпун, Віталія Лукашевич «Історія пожежництва Волині. Бюлетень з історії пожежно-рятувальної служби Волинської області. - Луцьк, 2015» та методичних посібників з навчання підростаючого покоління правил безпеки, виданих в рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Молодь прикордоння: разом за безпеку», що спів фінансувався Європейським Союзом.

   Засідання відбудеться 14 квітня 2016 року за адресою:

м. Луцьк, вул. Боженка, 34-б, 2-й поверх (виставка пожежно-рятувальної служби Управління ДСНС у Волинській області). Початок: о 10.00.

Довідково:

Книга «Історія пожежництва Волині. Бюлетень з історії пожежно-рятувальної служби Волинської області. - Луцьк, 2015» побачила світ завдяки тісній співпраці Управління ДСНС України у Волинській області в особі начальника Володимира Грушовінчука та Волинської організації ДПТ України в особі Григорія Загороднього.

Книга присвячена історії зародження, становлення та розвитку пожежництва як професії й покликання людини у боротьбі з вогнем. На сторінках видання розповідається про основні події на Волині, що так чи інакше вплинули на формування пожежно-рятувальної служби сьогодення.

Розповіді про стражників-кликунів, перших професійних та добровільних вогнеборців, статути протипожежної служби у часи Речі Посполитої та Литовського князівства, діяльність пожежників у роки воєн та повоєння, в епоху Радянського Союзу та за незалежності України базуються на дослідженнях архівних документів, на розповідях працівників, ветеранів і пенсіонерів пожежної охорони та служби цивільного захисту, почерпнуті з видань ХІХ-ХХІ століть, формулярів пожежних підрозділів тощо.

Авторський колектив – Феодосій Мандзюк, Володимир Нестеров, Дмитро Ляпун, Віталія Лукашевич, особливу увагу зосереджує на публікації історичних фотографій, чимало з яких друкуються вперше. Ці світлини, зроблені за допомогою перших фотоапаратів, мають особливу цінність і дуже часто є чи не єдиними джерелами про пожежну охорону минулих століть.

Значну частину інформації про розвиток пожежної служби у Луцьку автори почерпнули з рукописного Історичного формуляру, який започаткував та старанно наповнював Людина-Легенда пожежництва Георгій Бродський. Його життєвий шлях був тісно пов'язаний з пожежною охороною і може служити гідним прикладом для нинішнього покоління рятувальників і патріотів. І в наш час у пожежно-рятувальній службі Волині є багато сміливих та мужніх фахівців, які є його прообразом. Про них йдеться у розділі «Літопис героїчних вчинків».

Читачу буде цікаво ознайомитись і з новітньою історією Служби порятунку «101» Волинської області. На сторінках книги розповідається про діяльність численного колективу фахівців служби цивільного захисту, основні завдання якої лаконічно і водночас яскраво відображені в її девізі: «Запобігти, врятувати, допомогти».

Ця книга - ще один крок пожежно-рятувальної служби Волині назустріч підростаючому поколінню, яке у майбутньому поповнить лави ДСНС України. Рятувальники та волонтери-пожежники прагнуть зацікавити якомога більше свідомих юнаків та дівчат, які пропагуватимуть здоровий спосіб життя й поважне ставлення до правил особистої безпеки.

Книга видана в рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Молодь прикордоння: разом за безпеку», що спів фінансується Європейським Союзом за Програмою «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013».

Категорія: Народний музей історії органів внутрішніх справ Волині | Переглядів: 1007 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]