Головна » 2016 » April » 18 » Захід до Великодня у Торчинському музеї
10:48
Захід до Великодня у Торчинському музеї
Захід до Великодня у Торчинському музеї

   Коли приходить весна, пробуджується і воскресає природа, відроджується життя і надходять Великодні свята, сідають люди у своїх оселях біля свічок і беруться за давнє прадавнє ремесло — розписування писанок. В Україні мистецтво створення великоднього яйця — писанкарство надзвичайно розвинене та передається з покоління в покоління. До цієї традиції долучають також і дітей. Саме з такою метою в Торчинському народному історичному музеї імені Г. О. Гуртового 13 та 14 квітня відбувся захід під назвою «Писанкова Україна». Для участі у ньому були запрошені учні шкіл сіл Смолигів та Усичі.

   На початку заходу з розповіді екскурсовода А. В. Сахнюк присутні дізнались про символіку кольорів, орнаментів та знаків, найбільш поширених на писанках, різні техніки, регіональні відмінності та особливості створення великоднього яйця. Також діти почули і легенди про походження звичаю готувати на Великдень писанки та крашанки.

   Після цього усі присутні долучились до створення писанкової карти України. Спочатку діти отримали фарби, зразки писанок різних областей та папір, на якому було зображення яйця. Цей процес був для учнів захоплюючим та цікавим. Разом з тим учасники відчули традиції українського народу, які єднають всю Україну та оспівують віру в мир та злагоду.

   На завершальному етапі автор цих рядків та доглядач музею Н. А. Фесенко провели майстер-клас по виготовленню великодньої писанки. Для більшості учасників заходу це були перші спроби писанкарства, тому і запитань також було чимало. Свої писаночки діти забрали на згадку та з вірою в те, що вони стануть оберегом їхніх сімей від усіляких негараздів.

А. В. Сахнюк,

екскурсовод Торчинського народного історичного

 музею імені Г. О. Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 960 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]