Головна » 2015 » December » 11 » Врятуймо унікальну знахідку – маневицький стародавній човен-довбанку!
11:56
Врятуймо унікальну знахідку – маневицький стародавній човен-довбанку!
Врятуймо унікальну знахідку – маневицький стародавній човен-довбанку!

   ТЕРМІНОВО! Рятівні роботи по консервації, реставрації та музеєфікації пам’ятки підводної археології «Човна - довбанки» Маневицького краєзнавчого музею потрібно проводити НЕГАЙНО!!!!!!!!!

   16 грудня 2015 року небайдужих громадян та вузько профільних спеціалістів, які зможуть дати пораду, запрошуємо на 12.00 год. до Маневицького краєзнавчого музею.

   Станом на 01 грудня 2015 року, згідно рішення Громадської Ради по підйому, консервації, реставрації та музеєфікації пам’ятки підводної археології «Човна – довбанки», Маневицьким краєзнавчим музеєм були проведені екстрені рятувальні та консерваційні роботи, а саме – унікально складна в технічному плані рятувальна операція по підйому та перевезенню човна до місця проведення консервації (адже човен був піднятий з чотирьох метрової глибини). На даний час сенсаційна знахідка знаходиться в ангарі приватного підприємця, тому що, такої довжини приміщення в Маневицькому краєзнавчому музеї відсутнє.

   Для досягнення стабільного стану пам’ятки потрібно продовжувати термінові рятувальні консерваційні, реставраційні роботи та добудовувати приміщення, а для утворення мікроклімату та захисту поверхні човна від оточуючих забруднень під час проведення консерваційно-реставраційних заходів навколо пам’ятки необхідно збудувати теплицю з поліетилену або полікарбонату, адже для пам’ятки потрібне затемнене приміщення та стабільна температура.

   В Україні такі човни називають довбанками тому, що, вони видовбані з цілого стовбура дерева. У Давній Греції подібні судна називали моноскилами, що в приблизному перекладі з грецької означає «єдиний шматок деревини», тому ми дали назву «Поліський моноскил».

   Човен було виявлено на прибережній смузі річки Стир, між селами Старосілля та Копилля Маневицького району, на глибині приблизно 4 метри. При візуальному обстеженні було зафіксовано виїмку ґрунту за допомогою землерийної техніки, котлован довжиною 15 м. і шириною 5 м., На дні котловану знаходився човен-довбанка довжиною до 12 метрів, шириною 75 см., висотою 95 см., товщина борту 7-8 сантиметрів, глибина самого човна до метра.

   Наразі ця суцільна деревина налічує щонайменше сімсот літ. Щодо приблизного віку знахідки, то після початкового проведення радіовуглецевого аналізу в Київській Радіовуглецевій лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища, було встановлено приблизний вік – 11 - 14 століття, на даний час в цьому ж інституті проводяться більш детальні аналізи. Спілкуючись з науковцями інституту, та з особистих міркувань, хотілося б провести більш детальні професійні обстеження в подібних лабораторіях інших країн, тому що цей човен є унікальним не тільки для України, а й європейської спільноти.

   Науковці Європи запропонували провести в червні – липні 2016 року Міжнародну археологічну експедицію на місці знахідки, в якій вже згодилися прийняти участь всесвітньо відомі археологи України, Швеції, Польщі, Литви. Професор університету в місті Вастерос (Швеція) Річард Боннер запропонував створити на базі Маневицького краєзнавчого музею наукову лабораторію з залученням вузькопрофільних спеціалістів світу, його також підтримують шведські науковці з університету Малардален. Координатор Балтійського Українського Академічного Консорціуму університетів пропонує зробити спільний проект по науковому вивченню «Поліського моноскила».

   Проводячи рятувальну операцію, з порятунком унікального човна, із ризиком для життя, моя команда справилася з честю. Отож, на моє глибоке переконання, доля нинішньої сенсаційної знахідки, аналогів якої немає в Європі, тепер має стати своєрідним тестом для влади України, яка поки що в очікуванні, але громада Маневиччини та місцева влада буде все робити для того, щоби зберегти цю унікальну знахідку, провести консервування та реставрацію, музеєфікацію, добудувати приміщення, а якщо потрібно то зберегти для науки в цілому.

П. М. Хомич,

директор Маневицького краєзнавчого музею,

Голова Громадської ради при Маневицькому краєзнавчому музеї

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 1146 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]