Головна » 2020 » May » 21 » Волинська музейниця відтворює давні візерунки на сучасному одязі (ФОТО, ВІДЕО)
20:34
Волинська музейниця відтворює давні візерунки на сучасному одязі (ФОТО, ВІДЕО)
Волинська музейниця відтворює давні візерунки на сучасному одязі (ФОТО, ВІДЕО)

Майстриня, наукова співробітниця відділу музейного розвитку та екскурсійного забезпечення Волинського краєзнавчого музею Людмила Завада каже: такі вишиванки є ексклюзивними та модними. На її виробах візерунки взяті зі збірки Ольги Косач, сестри Лесі Українки, та старовинного одягу з колекції музею. Про це розповіло телебачення UA: Волинь.

Вперше вишитий стрій побачила на Тернопільщині у радянські часи, тоді вишиванка не була популярною, розповідає Людмила Завада.

Лучанка Людмила Завада: «Тільки мужні люди, сміливі носили вишиванки. І ось там я побачила традиційне українське весілля і молоду вбрану повністю в Борщівський стрій. Той спогад мені вкарбувався на все життя з дитинства».

Нині жінка опанувала білі прозорі техніки вишивання, лічильну гладь, вишивку хрестиком, мережку.

Лучанка Людмила Завада: «Кожного разу я брала для себе нове завдання, яке вважала, що не зможу, але воно виходило. І тепер це для мене хобі, це справа для душі. Вишивка це свого роду медитація. Це моє перезавантаження».

Вишивальниця має блузу-мальованку. ЇЇ зібрала вручну, без єдиного машинного шва. Малюнок на таких блузах існує в єдиному варіанті, каже майстриня.

Лучанка Людмила Завада: «Українська традиційна вишивка, вона неповторна, вона вирізняється з проміж усіх інших, вона особлива, вона прегарна».

У мистецькому доробку Людмили Завади візерунки, притаманні подільському, полтавському, чернігівському регіонам.

До дня вишиванки жінка виготовила сукню з волинським орнаментом. Каже: надихнулась сорочкою з фондів Волинського краєзнавчого музею.

Детальніше – у сюжеті телеканалу UA: Волинь:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 275 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]