Головна » 2016 » April » 24 » Весняна дзвоників крапель
15:54
Весняна дзвоників крапель
Весняна дзвоників крапель

   У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрилася виставка сувенірних дзвоників Галини Марчук, голови Волинської обласної організації Товариства охорони пам’яток історії та культури.

   Більшість експонатів примандрували в колекцію з різних куточків України, але чимала їх компанія прибула з Австралії, Англії, Ізраїля, Іспанії, Канади, Латвії, Литви, Польщі, Словакії, Сполучених Штатів Америки, Туреччини, Франції, Чорногорії та острова Ямайка. У кожного з них своя історія. У центрі виставки дзвоник «Благовіст Волині», складна архітектоніка якого включає мури Луцького Любартового замку. Цей керамічний витвір – один з десяти виготовлених луцьким гончарем Миколою Шавулою в 2012 році спеціально до міжнародної виставки сувенірних дзвоників «Спадок віків» у Луцьку. Особисто від майстрині художньої кераміки Жанни Миляшкевич колекціонерка отримала в дар керамічний дзвіночок у вигляді привабливої україночки у вінку, з косою до п’ят та маково-волошковим букетом в руках. У цьому виробі втілений портрет пані Жанни – знаної керамістки і володарки найдовшої коси на Волині

   Цікавими є голосисті експонати з металу, скла, дерева, кераміки. Багата їх різновидність: звірі, квіткові експозиції, фігурки людей, ангелочки, зворушливими серед яких є роботи батьків Кузьми Скрябіна. Широко представлена волинська тематика.

   Першими, з ким спілкувалася власниця колекції, були семикласники школи № 3 м.Ківерці, з якими колекціонера мала можливість обмінятися думками про сакральність дзвонів, які здавна вважалися медіумами між повсякденним та духовним.

   До речі, Галина Степанівна на початку своєї трудової діяльності, після закінчення Львівської республіканської школи кіномеханіків у 1966 році, працювала в м.Ківерці, селах Дачне, Жидичин, Кульчин, Липляни, Прилуцьке, Сапогів. Професійну справу в галузі охорони культурної спадщини розпочала у 1986 році, коли стала працювати науковим співробітником Луцького державного історико-культурного заповідника, де з її участю створено єдиний в Україні музей дзвонів.

Степан Войчик,

 директор Ківерцівського краєзнавчого музею

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 856 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]