Головна » 2016 » April » 25 » Вербної неділі у Затурцівському музеї відкрито дві виставки
16:36
Вербної неділі у Затурцівському музеї відкрито дві виставки
Вербної неділі у Затурцівському музеї відкрито дві виставки

   У святковий день, 24 квітня 2016 року, в Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського відбулось урочисте відкриття двох оригінальних стаціонарних виставок, які зможуть відвідати не лише мешканці нашого села, а й гості з найвіддаленіших куточків України і зарубіжжя протягом кількох місяців.

   На виставці “Цей шляхетний світ мережива” представлені авторські роботи наших односельчанок, талановитих майстринь декоративного плетіння Віри Троць, Лариси Кошицької, Руслани Тарасюк та Ганни Ханзерук. Кожен виріб – справжній шедевр. Розмаїття технік у поєднанні з польотом фантазії та неймовірною майстерністю невтомних рук створив неперевершені зразки одягу, вигадливої форми жіночих капелюшків, предметів інтер'єрного призначення (скатертини, серветки, панно), дитячих наплічників, шийних прикрас, чохлів для посуду і т.ін.

   Провідний науковий співробітник музею Наталя Гатальська із захопленням розповіла про роботу над створенням виставки, про тісну співпрацю з майстринями з метою відбору найдосконаліших експонатів, висловила щиру вдячність талановитим землячкам та побажала їм творчого натхнення на довгі роки.

   Активна просвітянка, педагог Лариса Кошицька зробила глибокий екскурс в історію виникнення старовинного ремесла плетіння, яке виходило з потреби далеких предків у засобах для полювання, рибальства, збирання і зберігання грибів та овочів, а також захисту людського тіла від холоду. Вона розказала про різні техніки плетіння гачком, власний набутий досвід та захоплення.

   Про свій, більш ніж 20-літній, “мереживний” шлях розповіла Віра Троць. Проблеми із здоров'ям спонукали нашу землячку знайти своєрідну “нішу” у життєдіяльності, розвинути та удосконалити передані матір'ю Ольгою Павлівною прийоми плетіння гачком, яке з часом перетворилося у справжній світ захоплень. Радіє жінка, що дарує свої вироби сестрам, племінницям, онукам, а серпанок її мистецьких скатертин та серветок вже тривалий час милує око відвідувачів нашого музею.

   Пенсіонерка, наша постійна відвідувачка і активна просвітянка Ганна Ханзерук подарувала музею свої оригінальні роботи з державним гербом України, виготовлені технікою плетіння.

   Виставка “Великодні натюрморти” зустріла гостей музею світлими роботами молодих талановитих художниць Іванни і Ксенії Дацюк та Олени Звягінцевої. Великодня тематика живописних полотен, зразки писанок з фондів музею та приватних колекцій, скульптура Мавки (авторська робота Іванни Дацюк), – створили чудовий образ весняного пробудження природи, додали передпасхального святкового настрою усім присутнім.

   Завідувач музею Віталій Кушнір подякував авторам та привітав усіх присутніх з прийдешніми святами та закликав відродити звичай взаємного обдаровуваннями великодніми писанками, який панував у Затурцях в кінці ХІХ – на початку ХХ ст., згаданий В'ячеславом Липинським в листі до Андрія Жука.

Віталій Кушнір,

завідувач Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 714 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]