Головна » 2016 » April » 19 » У Володимир-Волинському музеї презентовано каталог кириличних стародруків
10:20
У Володимир-Волинському музеї презентовано каталог кириличних стародруків
У Володимир-Волинському музеї презентовано каталог кириличних стародруків

   18 квітня у Володимир-Волинському історичному музеї імені Омеляна Дверницького відбулася презентація каталогу «Кириличні стародруки у фондах бібліотеки Отців Василіан при Свято-Онуфріївському монастирі у Львові XVI–XIX століть», яку видано у 2015 році в місті Жовква у видавництві «Місіонер». Каталог уклав Станіслав Волощенко.

   Станіслав Анатолійович Волощенко закінчив Володимир-Волинську середню школу №2. Захоплення минулим рідного краю прищепила юнаку вчитель історії Галина Олександрівна Абрам'юк, яка часто приводила учнів до історичного музею. У 2014 році наш земляк закінчив історичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. Працював у бібілотеці отців василіан при Свято-Онуфріївському монастирі у Львові. Нині працює реставратором у науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка. Станіслав – також талановитий писанкар, його роботи виставлялися у Володимир-Волинському історичному музеї та інших мистецьких закладах.

   Презентацію розпочав директор музею Володимир Стемковський, який зазначив що ця подія є важливою у науковому світі, адже на теренах історичної Волині функціонували потужні книговидавничі центри в Острозі, Почаєві. Такі каталоги перевидаються за кордоном часто, в Україні ж – рідко, основна причина – брак коштів.

   Провідний науковий співробітник історичного музею, зав.фондами Олена Черенюк розповіла, що колекція стародруків музею становить 60 одиниць зберігання. Формування збірки розпочалося ще у 1984 році. У 2012 році колектив наукових співробітників установи здійснив експедицію до села Бобичі Володимир-Волинського району. Настоятель місцевої церкви Святої Покрови о. Юрій Хавура передав для постійного зберігання у музеї 17 стародруків, які мали можливість оглянути під час презентації десятикласники міської гімназії імені О.Цинкаловського з вчителем Володимиром Данилюком.

   Станіслав Волощенко розповів, що роботу з стародруками розпочав ще студентом-другокурсником вишу. Над каталогом про кириличні стародруки молодий дослідник трудився понад рік. Видання вийшло обмеженим тиражем – всього 300 примірників і стане у нагоді науковцям, які займаються книгознавством.

   Об'єктом дослідження С.Волощенка стала богослужбова література видавництва Князів Острозьких (16-17 ст.), книги видані у Львівському Свято-Успенському Ставропігійному братстві (16-18 ст.), матеріали видавництва Михайла Сльозки (17 ст.), книги з друкарні Києво-Печерської лаври та література з Почаївського Свято-Успенського василіанського монастиря (18-19 ст.), стародруки з Свято-Благовіщенської лаври, Московського печатного двору і старообрядницькі видання 18 ст.

   Пан Волощенко розповів про цікаві покрайні написи, які доводилося йому читати при роботі з стародруками – ці записи розповідають про життя людей у 16-19 ст., зокрема про погоду, епідемії хвороб, щоденний побут.

   На одній з давніх книг дослідник прочитав: « Хто вкраде цю книгу – хай не буде записаний до Книги життя». Книги були великою цінністю: книжка коштувала 30 злотих, а добротні штани – всього 16 грошів.

   Директор музею Володимир Стемковський запросив Станіслава Волощенка долучитися до реставрації стародруків у Володимир-Волинському музеї.

Джерело: Володимир-Волинський історичний музей

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 866 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]