Головна » 2016 » April » 13 » У Рожищенському музеї вшанували пам’ять в’язнів фашистських концтаборів
15:51
У Рожищенському музеї вшанували пам’ять в’язнів фашистських концтаборів
У Рожищенському музеї вшанували пам’ять в’язнів фашистських концтаборів

   Щороку у квітні міжнародна спільнота згадує та вшановує тих, на чию долю випали страшні випробування – перебування в концентраційних таборах гітлерівської Німеччини. Ця пам’ятна дата відзначається 11 квітня на честь події, яка мала місце у 1945 року, коли в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

   11 квітня 2016 року в Рожищенському історико-краєзнавчому музеї відбувся тематичний захід під назвою «У нашій пам’яті вічно», присвячений Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських концтаборів.

   На початку заходу перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Шкільний, керуючий справами районної ради Анатолій Матвійчик та Рожищенський міський голова В’ячеслав Поліщук звернулись до присутніх із закликом зберегти пам’ять про подвиг людей, які пройшли через фашистські табори, щоб такого більше не повторилось.

   На заході також були присутні голови громадських організацій, політичних партій району та учні 9-10 класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня №2 м.Рожище, які хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у фашистських концтаборах.

   З історичною довідкою та виставкою по даній темі усіх присутніх ознайомила директор музею Надія Стасюк.

   По тому голова громадської організації «Громадська рада з розвитку міста Рожище» Олександр Гаврук розповів про минуле своїх батьків, яким дивом вдалось уникнути концтаборів.

   Завершився захід виступом відомого історика краю Романа Трофімчука, який зазначив, що праця в’язнів використовувалась під час розбудови багатьох міст. За його словами, Німеччина просила вибачення у всіх держав і пообіцяла, що в її історії більше ніколи не буде фашизму і нацизму, а в’язням концтаборів виплачувала щорічну матеріальну допомогу.

   Задля патріотичного виховання молоді та донесення достовірної інформації про трагічні сторінки в історії України в навчальних закладах району проходили виховні години, уроки мужності, в бібліотеках діють тематичні виставки.

Джерело: Рожищенська райдержадміністрація

Категорія: Рожищенський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 794 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]