Головна » 2013 » March » 27 » У Музеї Волинської ОДТРК – раритетна колекція радіоприймачів (ВІДЕО).
17:26
У Музеї Волинської ОДТРК – раритетна колекція радіоприймачів (ВІДЕО).
У Музеї Волинської ОДТРК – раритетна колекція радіоприймачів (ВІДЕО).
Волинські телевізійники мають унікальну колекцію раритетних радіоприймачів, – інформує «Волинська правда».
Понад півсотні різноманітних радіоприймачів, більшість з яких вважають раритетними, зібрали працівники Волинської обласної державної телерадіокомпанії. У 2010 році вони відкрили музей.



«Напевно, самий старий радіоприймач нашій колекції – «Батьківщина». Він продавався в комплекті з термогенераторів, який виробляв струм. Його складовою є гасова лампа. Коли горів гніт, то повітря нагрівалося. Спеціальний пристрій перетворювало теплову енергію в електричну. За допомогою цього механізму радіо могли слухати навіть у найвіддаленіших селах, де не було електрики », – розповідає Святослав Пирожко, колишній генеральний директор Волинської ОДТРК. Він майже 27 років очолював компанію і був одним з ініціаторів створення музею.
Багато експонатів, які пов’язані з історією радіомовлення на Волині, зібрав інженер телерадіокомпанії Іван Базилюк. В експозиції представлені, наприклад, пристрої Каунаського радіозаводу, зокрема, популярну в 1962 році магнітолу «Міні» і Муромського заводу радіомовних приладів – радіолу «Кантата-203» 1972 року випуску. Серед експонатів є також і пристрої українського виробництва, зокрема, Дніпропетровського радіозаводу – п’ятиламповий радіоприймач «Дніпро-52» і радіола «Промінь».
«Більшість з радіоприймачів, напевно, вже ніде, крім цього музею, і не побачиш. Пам’ятаю, як у дитинстві слухала стареньку радіолу. Батьки «ловили» на неї «Голос Америки» і «Свободу». Пам’ятаю той шорох з ефіру і те, як радянські спецслужби намагалися приглушити іноземні радіостанції», – ділиться враженнями відвідувачка музею, журналістка з міста Рівне Ольга Гайдук.
Вперше з ефіру слова «Говорить Луцьк!» прозвучали у 1940 році. Передачі тоді слухали переважно з гучномовців, які встановлювали у людних місцях на стовпах. Доктор історичних наук Володимир Борщевич розповідає, що радіо увійшло в життя жителів Волині ще в 20-30-х років минулого століття.
 
Категорія: Музей Волинської державної телерадіокомпанії | Переглядів: 1209 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]