Головна » 2017 » December » 4 » У Луцьку нагородили родичів лицарів ОУН-УПА (ФОТО, ВІДЕО)
14:07
У Луцьку нагородили родичів лицарів ОУН-УПА (ФОТО, ВІДЕО)
У Луцьку нагородили родичів лицарів ОУН-УПА (ФОТО, ВІДЕО)

У Луцьку нагородили родичів волинських Лицарів ОУН та УПА. Вручення хрестів та грамот відбулось 1 грудня у Палаці культури міста Луцька, – повідомляє Район.Луцьк.

УПА – це єдина в історії повстанська армія, яка спромоглася утворити власну систему нагород і заохочень, запроваджених у 1944 році наказом Головного військового штабу.

З метою вшанування пам'яті Лицарів ОУН і УПА Ювілейний комітет вирішив відновити повстанські нагороди та вручити їх нащадкам, реалізувавши на практиці систему нагород УПА та збройного підпілля ОУН. Нагородами УПА за бойові звитяги відзначили старшин, підстаршин і стрільців УПА, а за особливий вклад у розбудову збройного підпілля ОУН та боротьбу за Українську Самостійну Соборну Державу – цивільних осіб, як членів підпілля, так і звичайних громадян.

Кандидат історичних наук Леся Бондарук зазначила, що найбільша проблема – ідентифікація Лицарів повстанських нагород. «Учасники УПА та ОУН використовували конспірацію і буди відомі серед побратимів лише під псевдонімами. Серед відомих на сьогодні 1102 Лицарів повстанських нагород не знайдено 660», – розповіла Леся Бондарук.

Волинському краєзнавчому музеї були передані на зберігання дві нагороди повстанців, родичі яких не знайдені:

Золотий Хрест Заслуги

КОЗЯР АНАТОЛІЙ
Псевдо – Володимир, Гай, Гарасим
Один із перших організаторів ОУН і УПА на Волині
Лицар Золотого Хреста Заслуги (1945) (посмертно)
Народився 8 липня 1911 р. в селі Піддубці Луцького району. Закінчив Луцьку гімназію, був членом Пласту, товариства Відродження. Із 1936 року очолював районний провід Організації Українських Націоналістів. Протягом 1937-1939 рр. А.Козяр служив у польській армії. Повернувшись зі служби, поринув у національно-визвольну боротьбу. З 1942 року очолював обласний провід ОУН, у 1943 р. був провідником Ковельського проводу ОУН. Активно включився у розбудову Української повстанської армії – був командиром Волинської Служби безпеки Військової округи Тури (07.1943 р. – 07.1944 р.), згодом – референтом СБ Волинського обласного проводу ОУН, заступником командира сотні УПА ЗГ № 33. Із грудня 1944 р. Анатолій Козяр був слідчим СБ Крайового проводу ОУН на північно-західних українських землях (ПЗУЗ). З лютого 1945 р. працював організаційним референтом Проводу Західного краю Національно-визвольної революційної організації, згодом ПЗК.
Анатолій Козяр загинув 7 червня 1945 року у нерівному бою з підрозділом внутрішніх військ НКВС у лісі поблизу села Садів Луцького району на Волині.
У травні 2016 року і рідному селі Піддубці земляки освятили пам’ятник Анатолію Козяру.

Золотий Хрест бойової заслуги 1 кляси

КОБЕЦЬ ІВАН
Псевдо – Мазепа, Максим
Сотник УПА
Лицар Золотого Хреста бойової заслуги 1 кляси (1948)

Народився 1912 р. у с. Річиця Ратнівського району. У липні 1941–1943 служив в Українській допомоговій поліції смт. Ратне. За наказом ОУН, взявши у нацистів зброю, разом із товаришами перейшов в УПА. І.Кобець влітку 1943 р. був командиром сотні УПА в курені Назара (П. Климук). Від 3.04.1944 р. – командир сотні УПА, що базувалася в с. Зарудчі Любешівського району. Здійснював рейди на територію Брестської області.
Загинув 4.04.1945 р. у бою з оперативно-військовою групою НКВС в с. Грива (за іншою версією – с. Гута-Камінська) у Камінь-Каширському районі.

Відео 12 КАНАЛ:

Довідково:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 540 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]