Головна » 2020 » May » 16 » Сьогодні в Україні День Європи
11:55
Сьогодні в Україні День Європи
Сьогодні в Україні День Європи

З нагоди Дня Європи завідувачка Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна на сторінці музею у Facebook розпочала знайомити з європейськими пам’ятками з колекції Волинського краєзнавчого музею:

Карантин відтермінував наш намір відкрити до Міжнародного дня музеїв (18 травня) виставку з музейної Радзивілівської збірки. Але наукове опрацювання предметів колекції продовжується й досі, тому що той самий карантин посприяв удоступненню багатьох архівних фондів, а там... непочатий край роботи…

Пропонуємо легке знайомство з кількома європейськими артефактами зі знаменитої збірки з Олики, яка перейшла у Волинський краєзнавчий музей внаслідок трагічних для Радзивілів подій вересня 1939 року.

Пам’ятка перша.

Генеалогічне дерево Радзивілів, вигравіруване Пітером Бозе (Peter Bosё) і видруковане на шовку у вільному місті Данцигу року 1742.

Задум створення першого родоводу належав амбітному глорифікатору роду Михайлу Казиміру Радзивілу на прізвисько Рибонька, олицькому і несвіжському ординату.

Безпосередньо з князем працював відомий дослідник генеалогії і геральдики Каспер Несецький, який пропонував відмовитись від надмірної міфології і зосередитись на правдоподібній схемі виведення роду від XV ст. Що із того вийшло? Дивіться самі:

Як і чи пов’язані проекти надгробків Радзивілам в Олиці і Острозьким в Тарнові? Пам’ятка друга.

Різьблений з алебастру медальйон з гербовою композицією – елемент погребового пам’ятника старшому синові Станіслава Радзивіла Побожного немовляті Станіславу, який прожив кілька місяців 1590 року.

Медальйон з колекції Волинського краєзнавчого музею

У пошуках майстра цікавої мистецької пам’ятки простежується зв’язок з нідерландським архітектором і різьб’ярем Віллємом ван ден Блоком, чи колом його учнів, – майстром надгробка батька немовляти у бернардинському костелі Вільнюса.

Фото цілісного пам’ятника С.Томковичем у 1913 р.

Не менш цікаво, що Віллєму ван ден Блоку приписують також проект і першу фазу побудови надгробку князям Острозьким у Тарнові.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 239 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]