Головна » 2020 » May » 4 » Раритети ВКМ: предмети текстилю з колегіати в Олиці
10:29
Раритети ВКМ: предмети текстилю з колегіати в Олиці
Раритети ВКМ: предмети текстилю з колегіати в Олиці

У 2016 р. були проведені упорядні роботи в криптах колегіати Святої Трійці, під час яких працівниками Волинського краєзнавчого музею були вилучені предмети текстилю. Стан предметів вимагав ретельного аналізу для їх визначення та забезпечення умов збереження, а також всебічного дослідження. Для проведення попередньої оцінки стану знахідок, їх первинної атрибуції до музею були запрошені працівники реставраційної лабораторії ДП ОАСУ з м. Києва.

Первинний огляд знахідок з олицької колегіати було проведено вже в приміщенні Волинського краєзнавчого музею в присутності його працівників та представників лабораторії ДП ОАСУ. Знахідка представляла собою, насамперед, предмет одягу, обмотаний поясом, що був зав’язаний на вузол та двома розрізненими текстильними фрагментами. Стан знахідок після первинної легкої механічної очистки м’яким пензлем дав можливість окреслити їх як давній одяг жіночий або чоловічий, а також про нагальність проведення лабораторних заходів щодо їх збереження. Після проведення наради було прийнято рішення про їх передачу до реставраційної лабораторії ДП ОАСУ в місті Києві для всебічного вивчення.

Визначення та датування знахідки, яку попередньо можна окреслити як одяг, варто починати із встановлення способу його призначення: прижиттєвого використання чи фунерального (для одноразової поховальної церемонії).

Конструктивно цей одяг має наступні характерні ознаки: довжина нижче коліна, права пола накладається на ліву, по лінії талії є деформації тканини після тугого перев’язування поясом, декоративні петлиці на грудях, подовжені рукава з закінченням на зап’ястку у вигляді листоподібного «собачого вуха» з застібкою також на петлиці, бічні розрізи, рів- ний високий комір. За такими ознаками цей одяг, насамперед, варто віднести до чоловічого гардеробу кінця ХVІ ст. – початку ХVІІІ ст.

На підставі результатів проведених наукових досліджень та реставраційних заходів має бути проведено виготовлення наукових реконструкцій текстильних знахідок з Олики. Сучасний підхід до такого етапу реставрації, як наукова реконструкція, складається зі створення нових предметів з максимально подібних сучасних матеріалів (тканин, декоративних тасьм, металевих елементів) відповідних за сировиною та технологічними параметрами до автентичних, з дотриманням креслень та кравецьких технік, але без зміни та нищення артефактів. Таким чином, буде отримано новий предмет, що менше реагує на зміну умов експонування, дозволяє залучати його до виставкових та наукових відкритих заходів.

Докладніше про дослідження цих предметів текстилю можна дізнатися з ґрунтовної наукової статті молодшої наукової співробітниці, завідувачки реставраційної лабораторії ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України Ірини Погоржельської «Колегіата в Олиці: питання попереднього аналізу, реставрації та реконструкції давнього текстилю», яка була використана для цієї публікації.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 544 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]