Головна » 2017 » December » 18 » Презентували сакральний живопис Володимира Жупанюка
12:41
Презентували сакральний живопис Володимира Жупанюка
Презентували сакральний живопис Володимира Жупанюка

14 грудня 2017 року у Музеї волинської ікони відкрилася виставка «Сакральний живопис Володимира Жупанюка», яка презентує роботи автора з власної колекції, колекції Митрополита Луцького і Волинського УПЦ КП Михаїла та збірки Волинського краєзнавчого музею. Гостями музею були священнослужителі, члени товариства «Холмщина», працівники культури, митці, студенти, пошановувачі творчості луцького художника.

Понад 40 років Володимир Жупанюк працює в галузі образотворчого мистецтва. Майстерний графік, аквареліст, живописець-пейзажист, автор серії іконописних робіт має широке коло шанувальників. За останнє десятиліття Володимир Жупанюк створив серію робіт, присвячену сакральній тематиці. «Боремельський хрест», «Волинська Богоматір – покровителька землі Волинської», «Святий Миколай – покровитель Луцька», «Христос євхаристійний. Тайна вечеря» та ін. – не просто майстерно виконані живописні полотна, а твори, що наповнені духовними, історичними та культурними вимірами. В основі сюжетів лежать історичні події, легенди, перекази.

Володимир Жупанюк вперше презентував сакральну картину «Холмська Богородиця у подіях та фактах» (2017 р.), у якій традиція українського іконопису зображати чудодіяння, якими прославився образ, поєднана з написанням персоналій, пов’язаних з її історією.

На презентації виступив голова благодійного фонду «Рідна Волинь», який висловив своє захоплення творчістю художника та пообіцяв, що по завершенню роботи виставки, фонд виділить кошти на придбання картини «Холмська Богородиця у подіях та фактах» до збірки Музею волинської ікони.

Щирими і емоційними були виступи доньки та онучки Надії Горлицької. Священики УПЦ, УПЦ КП та УГКЦ у своїх виступах відзначили особливий духовний зміст робіт В. Жупанюка.

Про співпрацю художника з Волинським краєзнавчим музеєм говорила у своєму виступі заступник директора з наукової роботи Євгенія Ковальчук.

Першу екскурсію по виставці провів автор картин В. Жупанюк. Її з інтересом оглянули студенти Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури та гості музею.

Не дивлячись на форсмажорні обставини (відсутність світла) дійство пройшло у теплій, сердечній та доброзичливій атмосфері.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 552 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]