Головна » 2016 » April » 8 » Поліський краю дорогий
10:12
Поліський краю дорогий
Поліський краю дорогий

   Музей – це минувшина, це історія, це душа, це серце наших предків, а для нас – величний храм, куди ми повинні входити з побожністю, а виходити з найглибшим побажанням і гарячою любов'ю до всього того, чим жили наші батьки, діди і прадіди, і повинні нести з собою як заповіт, і чому повинні учитися і ми, і покоління наших нащадків, поки стоїть земля і світить сонце.

   "Обереги мудрості і любові", – під такою назвою в ЗОШ І-ІІ ст. с. Озерного відбулося урочисте свято з нагоди ювілейної події – 25-річчя з дня заснування Озерненського народознавчого музею "Берегиня".

   Однак захід "вийшов" далеко за межі окресленої теми і став, по суті, своєрідним гімном мальовничому українському селу, його працьовитим людям.

   Свято розпочалося з урочистої лінійки і виконання Державного гімну, а також молитви "Отче наш...", вручення ювілейного короваю почесній гості – М. Сільчук, матері 8 дітей та бабусі 14 онуків.

   Перше вітальне слово виголосила берегиня шкільної родини, директор школи В. Г. Кондратюк, яка була ініціатором створення світлиці і зробила перший запис у візитаційній книзі про важливу подію 25-літньої давнини, яка відбулася в перший день весни 1991 року.

   Також Валентина Григорівна зачитала вітальний адрес від народного депутата С. Івахіва та вручила завідувачці музею цінний подарунок – книгу вибраних творів Лесі Українки "Волинський скарб".

   Приєдналися до привітань депутат районної ради В. Олексюк – меценат, який неодноразово допомагав нашій школі, голова фермерського господарства "Край" В. Лук'янчук, сільський голова с. Поворська С.Семенюк. Запрошена поетеса, вчитель зарубіжної літератури та основ християнської етики ЗОШ І-ІІІ ст. смт Люблинця Олена Прадійчук зачитала власний вірш "Україні", який вразив усіх глибиною змісту і почуттів, на згадку подарувала свої поетичні твори.

   Ведуча дійства Т. Романюк запросила гостей та учнів школи до віртуальної екскурсії – літопису "Берегині", який було розпочато 1 березня 1991 року. Умови національного відродження, будівництво незалежної України, демократизація виховної діяльності школи поставили перед колективом ЗОШ І-ІІ ст. с. Озерного завдання – відкрити музей народознавчого напрямку. 

   Тому з метою виховання національної свідомості учнів і розширення їх знань про традиційний родинний уклад українців, громаду і громадське життя, звичаї, вірування, житло, харчування, одяг, знаряддя виробництва, промисла і ремесла, народне мистецтво відповідно до наказу директора школи на базі ЗОШ І-ІІ ст. с. Озерного було створено музей "Берегиня". Названо його на честь слов'янської богині Берегині, до якої молилися наші пращури, благаючи вберегти від небезпеки їхнє родинне вогнище, їхній рід.

   Присутні переглянули світлини про діяльність музею, адже до цієї важливої справи залучалися не тільки учні, а й педагогічний колектив, батьківський комітет, громада села. Словами вдячності варто згадати: вчителя історії Ю. Ф. Книша (нині покійного), який у свій час розпочав досліджувати історію села, інвентаризував експонати; творчу і талановиту працівницю, колишнього організатора дитячого колективу В. Бондарчук, яка допомагала естетично оформляти не лише експозиції в "Берегині", а й стіни коридорів школи, а також заступника ЗОШ І-ІІІ ст. с. Поворська О.Левчук за активну співпрацю в музейній роботі. 

   Неоціненний внесок зробила жителька села Євдокія Бондарчук, подарувавши музею ткацький верстат, а Марія Сільчук однією із перших подарувала вишитий портрет Кобзаря та багато картин. 

   Вже 25 років постійно ведеться пошуково-збиральна робота старовинних речей, предметів хатнього вжитку. 

   Напередодні ювілею у школі було проведено цикл народознавчих заходів, оголошено акцію "Збагатімо "Берегиню", де майже всі учні взяли участь. Активно відгукнулися на пропозицію ради музею вчителі та працівники закладу. Музей поповнився старовинними рушниками, картинами, плетеним кухром, личаками, зразками національного одягу, предметами побуту, відреставрованою піччю, дерев'яним міні-возом, літописами родоводів та буклетами старовинних пісень. А випускниця школи, талановитий художник-дизайнер, Тетяна Кондратюк, оформлюючи ювілейні експозиції, змогла передати високий мистецький та естетичний смак українського народу.

   Відтепер в музеї "Берегиня" налічується понад 300 експонатів основного фонду. За період діяльності музею з його експозиціями познайомилися понад 700 відвідувачів, серед них – відома актриса Галина Кажан, гості зі Швеції, представники влади, випускники різних поколінь, учні сусідніх шкіл та інші. На базі музею проводяться семінари, конкурси.

   Гості, вчителі Підрізького округу та односельчани мали змогу переглянути відеосюжет ТЦ "Ковель" про роботу музею і про участь школи у районному конкурсі "Нашому роду – нема переводу", де учень П.Збешко, досліджуючи свій родовід, виборов одне із призових місць.

Джерело: Вісті Ковельщини

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 983 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]