Головна » 2016 » April » 2 » Перше квітня – День зустрічі птахів
18:25
Перше квітня – День зустрічі птахів
Перше квітня – День зустрічі птахів

   Першого квітня, до Міжнародного дня птахів та Всеукраїнської операції „Птахи прилетіли!”, у відділі природи Волинського краєзнавчого музею відбулось еколого-етнографічне свято „Перше квітня – День зустрічі птахів”.

   Міжнародний день птахів проходить у рамках програми ЮНЕСКО „Людина і біосфера”. Саме першого квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

   Уперше цей день, як масове дитяче свято, був проведений у Сполучених Штатах Америки у штаті Пенсільванія. В Україні відзначається з 1928 року як день зустрічі перелітних птахів. Щорічно виготовляються тисячі штучних гніздівель – шпаківень, дуплянок, синичників, опор під гнізда лелек, облаштовуються місця для диких водоплаваючих птахів.

   Птахи – окраса природи, невтомні крилаті захисники полів, лісів, луків, садів! Вони вражають нас дивовижним оперенням, неперевершеним співом, надзвичайно далекими перельотами, своєю відданістю рідному краю.

   Учасники дитячого ранку – старша група ДНВК № 17 міста Луцька – ознайомилися з перелітними птахами Волинської області, навчилися розрізняти їх голоси та форми пташиних зграй, взяли участь у народних обрядах зустрічі птахів із Весняночкою-паняночкою, послухали волинські казки, легенди та повір’я про улюблених пернатих українського народу – лелеку, журавля, лебедя, ластівку, зозулю.

   На свято зустрічі птахів був запрошений цікавий гість – волинський гончар Анатолій Філозоф, який презентував колекцію своїх глиняних виробів – свищиків.

   Майстер навчав малят грати на цих старовинних українських народних інструментах, відтворюючи пташиний спів. Під музичний супровід пана Анатолія дівчатка із Весняночкою-паняночкою водили хоровод „Подоляночу”, а хлопчики грали веселу дитячу гру „Хрещик (зайчик)”.

   На згадку про відвідування музею маленькі екскурсанти отримали подарунки – паперових журавликів та смачне медове печиво у вигляді пташечок – солодких „жайворонків”, яке в давнину матері випікали на свято Сорока Святих Великомучеників та роздавали своїм дітям для викликання птахів із вирію, що супроводжувалося такими словами:

               − Із краю-кураю

               Пташок викликаю:

               − Летіть, жайворонки,

               До нашої сторонки.

               Спішіть, ластів’ята,

               До нашої хати –

               Весну зустрічати,

               Зиму проводжати!

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 839 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]