Головна » 2020 » May » 8 » Пам’ятаймо!
11:37
Пам’ятаймо!
Пам’ятаймо!

День пам’яті та примирення (пам’яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасниками Другої світової війни) – пам’ятний день в Україні, який відзначають 8 травня в річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом).

Ще й до сьогодні невідомою залишається загальна кількість жертв. За підрахунками істориків у 1939–1945 рр. Україна втратила від 8 до 12 млн. своїх громадян.

Для Волині Друга світова розпочалась 1 вересня 1939 р. У складі польської армії жителі краю вступили у війну, яку розпочала Німеччина та Радянський Союз. Незабаром, 22 червня 1941 р. війська вермахту переходять кордон, і так розпочинається протистояння між двома нещодавніми союзниками – ІІІ Рейхом і СРСР.

На території Волині радянсько-німецькі бої тривали до кінця липня 1944 р. Однак, для краян війна не завершилась, ані 8, ні 9 травня 1945 р. Вони продовжували брати участь в бойових діях до 2 вересня 1945 р. – часу капітуляції Японії і завершення Другої світової війни.

Втрати Волині уподовж 1939–1945 рр. ще потребують свого вивчення, так само, як і події самої війни.

Сьогодні це одне із завдань Волинського краєзнавчого музею, який, до речі, працював навіть в період нацистської окупації. Другій світовій війні присвячений розділ експозиції, а також тематичні виставки, які періодично готують наукові співробітники.

Завдяки наполегливій пошуковій роботі колекція матеріалів цього періоду значно перевищує виділені площі для їхнього експонування. Все те, що є у музеї – це лише незначна частина того, що він зберігає! Поряд із вивченням експонатів, їх атрибуцією та описом, наукові співробітники проводять дослідницьку роботу, результатом якої є видані монографії, численні публікації, участь у конференціях, круглих столах, проведені культурно-освітні заходи.

Волинський краєзнавчий музей і надалі буде продовжувати вдосконалювати свою роботу, не тільки берегти, але й відроджувати сторінки нашої історії. Ми відкриті для співпраці, адже разом нам вдасться зробити набагато більше!

Діліться власними родинними історіями
Другої світової війни,

передавайте у музей все те, що на вашу думку
має зберегтись для історії!

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 261 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]