Головна » 2016 » April » 20 » Обласний музей запрошує на виставку вишитих ікон Олександра Шума
13:50
Обласний музей запрошує на виставку вишитих ікон Олександра Шума
Обласний музей запрошує на виставку вишитих ікон Олександра Шума

   21 квітня о 14.00 год. відкривається персональна виставка вишитих ікон луцького майстра вишивки Олександра Шума «Вишита молитва духу» в приміщенні Волинського краєзнавчого музею по вул. Шопена, 20.

Довідково:

Народне мистецтво з давніх часів увійшло в український храм: вишиті рушники, скатертини, хоругви. В такому напрямку працює автор виставки «Вишита молитва духу» – Олександр Шум. Хоча за професією він будівельник, весь свій вільний час присвячує вишиванню.

Шум Олександр Антонович народився в селі Ясне Любомльського району Волинської області 5 червня 1968 року. Після закінчення у 1984 році школи, вступив до Любомльського професійно-технічного училища. По закінченні закладу одержав диплом столяра-будівельника. Працював у Луцькому ПМК-20 «Волиньбуд». В даний час працює в фірмі «Євродах-Центр». Активний учасник громадської акції «Подаруй дитині вишиванку». Вишивкою займатися почав давно, спочатку вишивав серветки, доріжки, рушники, а згодом – ікони. Саме цього року Олександр Антонович відзначає п'ятнадцять років з часу, коли почав вишивати ікони. В 2000 р. почалися дуже серйозні проблеми зі здоров’ям мами. У зв’язку з цим замислився: «Чому б не вишивати ікону?» – і почав малювати по полотні гелевою ручкою Івана Хрестителя, а згодом і вишивати. Вишивав півтора року, і з часом дізнався, що вишивати можна ікони тільки тоді, коли візьмеш благословення у священика. І в Соборі «Всіх Святих Землі Волинської» одержав його. У 2009 р. на релігійному святі «Святих жінок-мироносиць» і святі «Самий довгий вишитий рушник», яке проходить в Луцьку через дві неділі після Воскресіння Христового, попросив благословення у Митрополита Луцького і Волинського Ніфонта, і отримав його.

Існують різні думки щодо іконовишивання, адже іконопис має свої вікові канони і традиції. Але у вишитому образі митець показує свою душу, свою любов до Бога. У виставковій залі музею експонується двадцять вісім робіт автора, з них двадцять чотири роботи вишиті на релігійну тематику. Одна з перших його робіт «Іван Хреститель», або як ще його називають «Іван Предтеча», який виконувався по схемі отця доктора Дмитра Блажейовського, і стало подальшим поштовхом творчої діяльності автора. По схемах Блажейовського були виконані й інші ікони: «Свята трійця», «Богоматір», Гошівська Божа матір». А особисто познайомитися з доктором історичних наук Дмитром Блажейовським вдалося в 2011 році на святкуванні 100-річчя патріарха вишивки у місті Львові, в музеї, який носить його ім'я. На жаль, Учителя вже немає, і, ніби в пам'ять про нього, Олександр Антонович на відкритті виставки намагався якнайбільше розповісти про роботи, виконані за його схемами, їхню історію: «Жировецька Божа Матір», «Спас Нерукотворний», «Призри на смиренність», «Замилування», найулюбленішу ікону Серафима Саровського. Св. Серафим дні і ночі проводив у молитві перед іконою, єлеєм від лампадки, що горіла перед іконою, помазував і зцілював хворих людей. Серафим називав ще цю ікону «Всіх радощів Радість».

  

  

Велику увагу привертають і інші тематичні роботи автора: «На гойдалці», «Буря» (французький художник П’єр Огюст Кот), ідилічна картина «Двоє». Картина, елементами якої є троянда і запалена свічка, стала посвятою всім героям, які загинули за єдину Україну.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 911 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]