Головна » 2017 » December » 6 » Мисткиня з Прикарпаття привезла до Володимира-Волинського вражаючу мапу України (ФОТО, ВІДЕО)
16:18
Мисткиня з Прикарпаття привезла до Володимира-Волинського вражаючу мапу України (ФОТО, ВІДЕО)
Мисткиня з Прикарпаття привезла до Володимира-Волинського вражаючу мапу України (ФОТО, ВІДЕО)

5 грудня у Володимир-Волинському історичному музеї імені Омеляна Дверницького відкрили виставку талановитої молодої художниці з Прикарпаття Марічки Пазинюк «З Україною в серці!».

Марічка Пазинюк народилася 3 вересня 1994 року у селі Гута Богородчанського району на Івано-Франківщині. Закінчила Прикарпатський Національний університет імені Василя Стефаника (кафедра образотворчого мистецтва), навчається на дизайнера у магістратурі Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького.

Мисткиня працює майстром виробничого навчання в Івано-Франківському вищому художньому училищі.

Її творча робота виконана у техніці декоративного розпису. Ця техніка має дуже давні традиції в культурі українців. Декоративним розписом оздоблювали українські селянські хати, печі, фасади будівель.

Творіння Марічки складене з схематичної карти України, поділеної на декілька пазлів, відповідно до основних етнографічних регіонів України – Волинь, Прикарпаття, Полісся, Буковина, Поділля, Придніпров'я, Центральна Україна, Донбас, Крим. Ідею створити цю виставку підказала їй мама.« Кожен куточок України має свої культурні, історичні та етнографічні особливості, але всі вони творять єдину і цілісну державу – Україну», – стверджує художниця. «Я вірю, що Крим і Донбас неодмінно повернуться до матері-України і тоді на нашій багатостраждальній землі запанує мир», – додає вона.

Марічка Пазинюк презентувала свої роботи на Івано-Франківщині, взяла участь у всеукраїнському семінарі з етнодизайну у Полтаві, а Володимир-Волинський – перше місто на Волині, де експонується її виставка. Дівчина мріє, щоб ця виставка побувала в інших містах Волині, і по Україні, і навіть в ООН, бо українці того варті.

Ще талановита бойківчанка розписує тарілки, пише олійні картини і за допомогою арт-терапії лікує онокохворих дітей – кожного четверга відвідує Івано-Франківську обласну дитячу онкологічну лікарню, де намагається вселити віру у краще діткам, які борються зі страшною недугою. Дуже символічно, що презентація її виставки у Володимирі відбулася у Всеукраїнський день волонтера, адже волонтерство – це поклик її душі.

У творчих планах художниці вивчати і популяризувати мистецтво своїх пращурів-бойків, сягати нових творчих вершин.

Колектив Володимир-Волинського історичного музею організував змістовну презентацію виставки – звучала патріотична поезія. Зворушливі пісні співали вихованці студії «Ладомир» з Центру позашкільної освіти (під опікою Галини Тюрікової) та співробітник музею Олександр Стемковський.

Вітальні слова для майстрині сказали начальник міського відділу культури Дмитро Терьохін, викладач педколеджу, художниця і колега Леся Мартинюк, директор дитячої художньої школи Адам Михалик.

Художниця оглянула музей і пам'ятки архітектури стародавнього Володимира-Волинського.

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею

Відео АТМ ВОЛОДИМИР:

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 635 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]