Головна » 2017 » December » 13 » Мінкультури провело семінар-практикум «Музеї в сучасному світі»
12:42
Мінкультури провело семінар-практикум «Музеї в сучасному світі»
Мінкультури провело семінар-практикум «Музеї в сучасному світі»

11-12 грудня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбувся двохденний семінар-практикум «Музеї в сучасному світі», організований Міністерством культури України для керівників музейних закладів та заповідників сфери управління Мінкультури.

Заступник Міністра культури України Тамара Мазур наголосила, що музеї у сучасному суспільстві є невід’ємної складовою його соціокультурного простору і мають специфічні та багатофункціональні завдання, спрямовані як на збереження історико-культурної спадщини та проведення науково-дослідницької діяльності, здійснення експозиційної роботи так і на виконання комунікаційної функції у суспільстві.

Тамара Мазур також зазначила, що для вирішення поставлених завдань актуальним є вивчення міжнародного досвіду та впровадження кращих музейних практик в український музейний простір.

«Проведення спільних наукових досліджень на основі розробки і реалізації міжнародних наукових програм, здійснення взаємного обміну музейною інформацією, виставками, проведення міжнародних конференцій, конгресів, симпозіумів та участі у них, організація підвищення кваліфікації музейних працівників, здійснення іншої спільної діяльності це все є формами участі музеїв у міжнародному культурному співробітництві», - сказала заступник Міністра культури.

Метою науково-практичного зібрання є підвищення професійного рівня керівників музеїв та заповідників, обмін досвідом та вирішення актуальних теоретико-методологічних проблем деяких напрямів музейної діяльності. Зокрема, розгляд питань сучасного стану музейної галузі та перспектив її розвитку, узагальнення українського та світового досвіду роботи музейних закладів.

У рамках семінару-практикуму відбулися обговорення проблематики збереження музейних колекцій у надзвичайних ситуаціях, круглий стіл за участі членів Комітету Верховної Ради України з питань культури та духовності, присвячений презентації Музейного фонду України на міжнародному рівні, як важливої складової культурної дипломатії, а також тренінги, обмін думками та досвідом між фахівцями музейної справи.

12 грудня, під час семінару-практикуму «Музеї в сучасному світі», Міністр культури України Євген Нищук відзначив важливість проведення подібних науково-практичних зібрань серед музейних фахівців, адже напрацьовані результати мають бути впроваджені в практику діяльності та в подальшому передані спорідненим закладам культури.

«Такі зустрічі мають стати регулярними, з чітко визначеними темами чи проблематикою. Переконаний, наступний 2018 рік - Рік культурної спадщини, стане гарним стартом для розширення зв’язків та обміну досвідом, запозичення світових практик у вітчизняну музейну справу, вдихне в цю сферу свіже дихання. В сучасному світі напрацьовані певні механізми взаємодії між громадськістю, державними інституціями та музейним середовищем, а також певні практики щодо викликів у разі надзвичайних ситуацій в частині охорони культурної спадщини - збереження музейних колекцій, моніторингу ситуації з культурними надбаннями, які належать державі, на окупованих територіях тощо. Все те, що є важливим та актуальним для нашої музейної галузі сьогодні», - сказав Євген Нищук.

Він також наголосив, що зростають і урізноманітнюються вимоги відвідувачів до музейних закладів, коли саме людина прагне стати активними учасниками музейних процесів: «Ми маємо робити більше таких проектів як «Ніч у музеї», як проект «Енеїда», як Фестиваль молодих українських художників та інші театралізовані проекти, перфоманси, презентації. А також розглядати нові практики в частині експонувань, залучати кураторів і робити цікаві нові проекти. Музеї можуть заробляти і для цього в Україні є всі можливості».

На думку Міністра культури, гарним прикладом використання модернових практик в музейній справі може слугувати діяльність Національного музеї історії України у Другій світовій війні.

«Національний музей історії України у Другій світовій війні давно відійшов від статичного процесу експонування. Подивіться, яка кількість людей відвідує музей, наскільки їм цікаво перебувати в цьому інтерактивному просторі. Навіть для себе, у стінах Мінкультури, ми вирішили запровадити нову традицію експонування музейних виставок. Адже вони розміщуються в центральному холі Міністерства, де з експонатами мають можливість ознайомитись численні відвідувачі відомства, у тому числі представники інших держав, керівники державних інституцій та громадськості», - сказав Євген Нищук.

«Мета музею – вийти за межі існуючого музейного простору, донести інформацію про себе та свою збірку суспільству, а також долучити до життя музею та українського мистецтва якомога ширшу аудиторію», - додає генеральний директора Національного художнього музею України Юлія Литвинець.

За переконанням генерального директора Національного музею Тараса Шевченка Дмитра Стуса, такі науково-практичні зібрання надзвичайно позитивні та потрібні для налагодження ефективної роботи в музейних закладах, а самі формати проведення можуть бути різноманітними – від круглих столів до виїзних засідань.

«Між директорами є потреба налагодити взаємозв’язок, оскільки існує багато проблем, і тільки реально обговоривши їх між собою, можна вийти на шляхи їх вирішення», - говорить Дмитро Стус.

За його переконанням, такі зустрічі будуть більш ефективними, якщо проводити їх сегментаційно по напрямкам - обирати якусь конкретну глобальну тему і всесторонньо обговорювати. Це можуть бути питання землевідведення, проведення тендерних процедур, налагодження інфраструктури, створення дитячих проектів чи для людей з інвалідністю, виготовлення музейного продукту – ті сфери у роботі музеїв, які потребують фахової консультації та законодавчої підтримки.

Джерело: Міністерство культури України

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 522 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]