Головна » 2016 » April » 6 » Художній музей запрошує на відкриття виставки «Лебедина пісня»
15:02
Художній музей запрошує на відкриття виставки «Лебедина пісня»
Художній музей запрошує на відкриття виставки «Лебедина пісня»

   8 квітня 2016 року о 15 год. у Художньому музеї відбудеться відкриття виставки творів художниці Софії Караффи-Корбут «Лебедина пісня», на якій буде представлено 35 ілюстрацій до драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» із фондів Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки. У цих творах досконало розкрився феноменальний талант мисткині. Робота над ілюстраціями продовжувалась понад 4 роки, а книга була надрукована уже після смерті художниці…

Довідково:

Софія Петрівна Караффа-Корбут народилася у Львові 23 серпня 1924 року. Дитинство її пройшло в Куткорі теперішнього Буського району на Львівщині. Навчалася у Львові: спершу – в школі сестер Василіянок, потім – у гімназії, школі у Стрию. У 1944 – 1946 – у Львівському художньо-промисловому училищі. Після створення Львівського інституту, починає вчитися на факультеті живопису. На третьому курсі переходить на відділення кераміки.

У 1953 році після здобуття вищої освіти працювала на Львівській скульптурно-керамічній фабриці. Художниця пробувала себе в різних техніках, але найповніше проявила себе у графіці – станковій, чорно-білій і кольоровій ліногравюрах та ілюстраціях до книжок. Протягом 1961 – 2001 років вийшло у світ 60 книжок з її ілюстраціями тиражем майже 7 млн. примірників. Софія Петрівна Караффа-Корбут ілюструвала твори як класиків української літератури, так і сучасників.

У 1967 році побачив світ Шевченків «Кобзар» (34 ілюстрації). Усього за мотивами поезій Т. Г. Шевченка художниця створила впродовж 1961 – 1968 років понад 100 ліногравюр. Вершиною творчості художниці став великий цикл ілюстрацій до поеми І. Франка «Іван Вишенський», над якими працювала 13 років.

Померла Софія Петрівна Караффа-Корбут 29 листопада 1996 року. Похована в селі Куткорі. 23 липня 2000 року на її могилі освячено пам’ятник роботи відомого львівського скульптора, професора Академії мистецтв Івана Микитюка.

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 775 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]