Головна » 2016 » April » 19 » Древній Корець привітав волинську художницю (ФОТО, ВІДЕО)
14:13
Древній Корець привітав волинську художницю (ФОТО, ВІДЕО)
Древній Корець привітав волинську художницю (ФОТО, ВІДЕО)

   Валентина Михальська спільно із Волинським краєзнавчим музеєм продовжує виставковий проект «З любовю до життя». За сприяння та участі Волинського краєзнавчого музею та Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки у Корецькому районному комунальному історичному музеї Рівненської області відкрито ретроспективну виставку волинської художниці. Про цю подію написала газета «Волинь-нова»:

   «Древній» – не для красного слівця, перша згадка про нього у Київському літописі датується 1150 роком. Стосується вона походу великого Київського князя Ізяслава під час міжусобної війни з Володимиро-Суздальським князем Юрієм Довгоруким.
   Славився Корець і ремеслом та мистецтвом. Тут була збудована перша на території України порцеляно-фаянсова мануфактура, де у 1793 році працювало більше тисячі робітників. Корецька порцеляна, за свідченням сучасників, нічим не поступалася саксонській і була кращою за віденську.
   Ну й, звісно, найбільший архітектурний ансамбль Корця – жіночий Свято-Троїцький монастир (1620) із його чудотворною іконою Божої Матері «Споручниця грішних», з могилою Ганни Оленіної-Андро, жінки, яку кохав Олександр Пушкін, із дивовижною аурою, яка витає тільки над намоленими місцями.
   А навпроти – також історична пам’ятка кінця XVIII століття, у якій нині розташована експозиція Корецького районного історичного музею. Саме сюди і примандрувала пересувна персональна виставка художниці Валі Михальської «З любов’ю до життя», яка вже встигла побувати в Олександрії, Сарнах, Костополі й зібрати захоплені відгуки глядачів.
   І хоч шлях від села Хворостів, що в Любомльському районі, де живе художниця, до Корця неблизький, та з огляду на її стан здоров’я майже нездоланний, за сприяння свого племінника й похресника Юрка Михальського Валентина таки здолала. Адже це була нагода побувати в такому славному історичному краї. Підтримати землячку із Луцька приїхали заслужений працівник культури України, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та автор цих рядків, а від Рівненського обласного краєзнавчого музею його директор Олександр Булига.

   Вони, а також ведуча, головний спеціаліст сектору культури і туризму Корецької райдержадміністрації Богдана Брухлій розповіли про життєвий і творчий шлях художниці з Волині. А враженнями від виставки, на якій представлена графіка, акварелі, монотипії, роботи, виконані олівцем, пейзажі й портрети, поділилися виконувач обов’язків голови Корецької райдержадміністрації Олексій Карпуша, заступник голови районної ради Віктор Дулюк, ксьондз костелу Святого Антонія Вальдемар Шляхта та інші. Особливо емоційним був виступ корецького міського голови Людмили Дмитрук. А гостям було приємно довідатися, що Людмила Миколаївна, обрана на цю посаду вдруге, користується у земляків заслуженою повагою.

   Директор районного історичного музею Ніла Брухлій щиро подякувала всім присутнім і радо прийняла від художниці у дар музеєві три її роботи, а від Анатолія Силюка – альбом графіки Валентини Михальської «Червоне і чорне», який уже давно став бібліографічною рідкістю.

   Була на цій виставці ще одна маленька деталь, яка викликала у відвідувачів добру посмішку й характеризувала ще одну грань таланту Валі Михальської: вона проілюструвала майже два десятки книг. Особливою популярністю користуються дитячі книжечки «Давай дружити!», «Мартинове щедрування» та «Що забула Борсучиха», вірші до яких написала волинська письменниця Валентина Штинько. Саме їх тут «читав» чималенький білий ведмедик, сидячи на музейному диванчику.

   Тільки от халепа! Днями зателефонувала директор музею Ніла Олексіївна і сказала, що Михайлик зостався без книжки, бо їх усі розкупили, навіть ту, яку він міцно тримав у лапах. Та, на жаль, у авторів також більше книг нема, невеличкий наклад, надрукований за сприяння спонсорів, швидко розійшовся, от тільки як це пояснити діткам?.. 

Валентина ХМЕЛЬОВСЬКА

Фото Вісник Кореччини

Відео Волинської РДНТКУ:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 898 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]