Головна » 2020 » May » 21 » До Дня вишиванки: Магія сорочки-вишиванки
09:43
До Дня вишиванки: Магія сорочки-вишиванки
До Дня вишиванки: Магія сорочки-вишиванки

В умовах карантину запрошуємо ознайомитись з колекцією сорочок-вишиванок нашого Історичного музею онлайн.

Вишита сорочка – один з найбільш древніх українських атрибутів. Вона є одним із символів, яким українець може вирізнятися серед інших націй світу. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що маже статися в людському житті. Вона – символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі, родинної пам’яті, вірності та любові у сім’ї.

Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір'ями, оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі так, щоб малюнок торкався тіла. Для кожного ритуалу була особлива вишиванка. Дітям при народженні дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.

Кожен регіон України – неповторний у своєму виконанні вишиванок. Майстрині у різних місцевостях по різному використовували техніки вишивки, а особлива відмінність полягала саме в орнаментах.

Музейне зібрання чоловічих та жіночих сорочок нашого краю кінця ХІХ – першої половини ХХ століття налічує понад 40 одиниць. Воно є невеликим за кількістю, але досить вартісним, бо містить виняткові речі і дає хорошу можливість прослідкувати особливості крою, оздоблення, структури тканини та техніки вишивки жіночих та чоловічих сорочок нашого регіону. Музейна колекція репрезентує сорочки з сіл – Луковичі, Соснина, Заставне, Завидів, Мишів, Топилище, Будятичі, Древині, смт Іваничі. Серед них є сорочки, виконані невідомими майстринями. Велику частину музейної колекції складає 11 вишиванок, автором яких є Романюк Євгенія Гнатівна (1903 р.н.), яка народилася в с. Загорів Локачинського району. Ці сорочки передала її донька жителька села Топилище Романюк Надія Степанівна.

Нині вишиванка переживає піднесення і відродження, адже українці згуртувалися так, як ніколи, з любов'ю підтримуючи власні традиції. Усвідомлення такої історичної спадщини вражає та захоплює і спонукає з особливою повагою ставитись до сорочки — яку не можливо вважати просто одягом.

Лариса Куль,
директорка Історичного музею смт Іваничі

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 296 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]