Головна » 2020 » May » 17 » 17 травня – 104 роки від початку українського шкільництва у Луцьку
10:22
17 травня – 104 роки від початку українського шкільництва у Луцьку
17 травня – 104 роки від початку українського шкільництва у Луцьку

Сторінками виставки «Волинь в Українській революції 1917–1921 років» Волинського краєзнавчого музею:

А чи знаєте ви, коли в Луцьку було відкрито першу в новітню добу українську школу? Сталося це 17 травня 1916 року. Тож нині виповнюється 104 роки від початку українського шкільництва у Луцьку.

Передісторія цього була така. Влітку 1915 року австрійська армія в ході Першої світової війни вибила з Луцька росіян та зайняла місто. На відміну від Російської імператорської армії, в складі австро-угорських військ існував український національний військовий підрозділ – Легіон Січових Стрільців. 9 лютого 1916 року за погодженням з австрійським військовим командуванням на Волинь прибуло три січових комісари: Микола Саєвич до Володимира-Волинського, Дмитро Вітовський до Ковеля та Михайло Гаврилко до Луцька. Саме Михайло Гаврилко і став клопотатися щодо відкриття першої української школи у Луцьку.

Дозвіл на відкриття він отримав 7 травня, а вже 17 травня 1916 року українська школа імені Т.Г.Шевченка була відкрита на околиці Луцька, «на Красному». Учнів зголосилося близько сотні. Цікаво, що близько половини були діти з єврейських родин, які підтримали українську ініціативу.

На жаль, школа проіснувала недовго. Вже 7 червня у ході Брусиловського прориву російська армія захопила Луцьк. Та в ході Української революції 1917–1921 років українську школу в місті відкрили повторно. Світлин луцької української школи 1916 року не зберіглося. Проте на виставці «Волинь в Українській революції 1917–1921 років» розміщено фотографію трьох січових комісарів на Волині: Дмитра Вітовського, Миколи Саєвича та Михайла Гаврилка.

Голови комісаріатів УСС у Волинській окрузі. Зліва направо: Д.Вітовський, М.Саєвич, М.Гаврилко, 1916 р.

А також фрагмент українського шкільного атестату Луцької хлоп’ячої початкової школи 1919 року, завіреної печаткою з тризубом.

Яна Лис,
старша наукова співробітниця науково-
експозиційного відділу новітньої історії Волині
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 252 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]