Головна » 2015 » December » 15 » Затурцівський музей запрошує на вечір до дня народження Галшки Гулевичівни
17:47
Затурцівський музей запрошує на вечір до дня народження Галшки Гулевичівни
Затурцівський музей запрошує на вечір до дня народження Галшки Гулевичівни

   18 грудня 2015 року, о 12.00 годині, в приміщенні Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського відбудеться вечір “Славетна землячка”, присвячений 440-ій річниці від дня народження видатної просвітниці ХVІІ століття, фундаторки Києво-Могилянської академії Галшки Гулевичівни.

   За твердженнями істориків, Галшка народилась, 9 грудня (за новим стилем — 18-го) 1575 року в родині заможного православного шляхтича Василя Гулевича, який проживав тоді у своєму затурцівському маєтку. Затурчани свято вірять, що жінку з когорти славетних народила саме ця волинська земля, то ж бережуть пам'ять про неї у назві вулиці, в заходах з нагоди  видатних дат, пов'язаних з її іменем, у зібраних місцевим музеєм експонатах, у книжковій виставці в приміщенні сільської бібліотеки.

   Цьогорічний вечір — теж про неопалиму купину Галшки з роду Гулевичів, її життєвий громадянський подвиг. Театралізоване дійство відбудеться силами членів осередку “Просвіти” “Джерело”, що діє при музеї,  на спеціально спорудженій сцені, а в ролі Гулевичівни виступить  професійна актриса, заслужена артистка України Галина Кажан. Окремі музейні експонати (портрет Гулевичівни, старовинний клавесин, деякі меблі) слугуватимуть декорацією, а слайд-шоу та відповідне музичне оформлення створять таємничу середньовічну атмосферу. До заходу також спільно з сільською бібліотекою підготовлена невелика виставка публікацій про видатну волинянку.

   Запрошуємо до участі в заході краян, не байдужих до рідної історії.

Наталя Гатальська,

провідний науковий співробітник Затурцівського меморіального музею

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 953 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]