Головна » 2015 » December » 2 » З когорти безсмертних
12:40
З когорти безсмертних
З когорти безсмертних

   1 грудня під час Міжнародної наукової конференції «Творчість Є. О. Сверстюка в контексті української та світової культур» у Музеї Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки було відкрито виставку «Дякую Вам, що ми в світі зустрілися», присвячену пам’яті цього видатного українського поета, перекладача, літературознавця, критика, публіциста, правозахисника, багаторічного в’язня радянських концтаборів, почесного доктора СНУ імені Лесі Українки Євгена Сверстюка.

   Знайомлячи з нею учасників конференції, а також студентів, завідувач музею Тетяна Данилюк-Терещук слушно зазначила, що подібні виставки виконують роль фантастичної машини часу, даючи змогу поринути в епохи як не надто віддалені від нас, так і в дуже далекі, відчути присутність людей, які відійшли з життя, але й нині залишаються з нами у своїх творах, листах, світлинах. Чимало уваги в розповіді пані Тетяни було приділено духовному зв’язку Євгена Сверстюка з постаттю і творчою спадщиною безмертної Лесі Українки. При цьому вона згадала цікавий момент: до музею Євген Олександрович уперше завітав з квітами: мовляв, як же до Лесі Українки – без квітів?

   З вдячністю було сказано про дарунки, які зробив музею пан Євген, зокрема про раритетні видання (серед яких «Стародавня історія східних народів Лесі Українки», числа «Літературно-наукового вісника», рідкісні фото). Окрім того, з доброї волі вдови письменника Валерії Андрієвської (вона теж брала участь у відкритті) у фонд університетської книгозбірні передано частину його бібліотеки. Присутні могли також побачити публікації Є. Сверстюка в очолюваній ним свого часу газеті «Наша Віра», в журналі «Сучасність», окремі видання книг «Шевченко і час», «Шевченко понад часом», «Гоголь і українська ніч», чимало книг з автографами колег-шістдесятників – Володимира Дрозда, Ігоря Калинця, Миколи Воробйова та ін.

   А на завершення Тетяна Данилюк-Терещук нагадала рядки із вірша поета «Дякую Вам, що ми в світі зустрілися», які можемо адресувати і Євгенові Сверстюку.

Максим КИРИЛЕНКО

Джерело: СНУ імені Лесі Українки

Категорія: Музей Лесі Українки Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 991 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]