Головна » 2018 » May » 25 » Врятовані старожитності
11:52
Врятовані старожитності
Врятовані старожитності

24 травня у Любомльському краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки «Врятовані старожитності». Захід був приурочений до 45-річчя музею та відзначення Дня міста Любомль.

Виставка присвячена співпраці музею з Ягодинською митницею, Любомльським районним судом, СБУ, Державною виконавчою службою та іншими держструктурами. В її основі представлені конфісковані державними органами та передані музею пам’ятки іконопису, стародруки, предмети металопластики, нумізматики, фалеристики, картини, побутові речі тощо. Всі вони або незаконно вивозилися з території України, або ж ввозилися на її територію.

Відкривав та вів захід директор музею Фініковський Юрій.

Про історію формування колекції старожитностей розповів старший науковий співробітник музею Остапюк Олександр.

Своїми враженнями від виставки та побажаннями для музею ділились депутат Волинської обласної ради Юрій Гупало, заступник голови Любомльської районної ради Ганна Сачук, голова Рівненської ОТГ Володимир Крижук, начальник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Любомльської ОТГ Володимир Дячук, колишній очільник відділу культури Любомльської РДА Вячеслав Климович, депутат Любомльської районної ради Ігор Торба, депутат Любомльської ОТГ Микола Троць та ін.

Загалом на виставці представлена лише невелика частина конфіскованих предметів старовини, переданих в музей державними структурами. В майбутньому даний розділ діяльності музею, за умови розширення експозиційної площі, міг би бути постійно діючим та суттєво доповненим.

Тому, однією із головних думок заходу, яку висловлювали усі виступаючі – необхідність докласти усіх зусиль, аби провести реконструкцію палацу Браницьких і переселити туди музей, який по праву вважається скарбницею місцевої історії. Для порівняння та ілюстрації мовленого – кілька цифр і фактів. Перші конфісковані на митниці предмети старовини надійшли до музею у 1994 році. Відтоді у фондах закладу було зібрано понад 5 тисяч одиниць різноманітних старожитностей. На виставці ж представлено лише більше 400 музейних предметів.

Виставка діятиме в музеї протягом двох місяців.

Запрошуємо до відвідувань жителів та гостей м. Любомль!

Дякуємо за фото Сергію Мариньосі та Аліні Старунській!

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 550 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.3/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]