Головна » 2015 » February » 6 » ВИСТАВКУ „ВАСИЛІВСЬКА ЦЕРКВА:СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ” ВІДКРИТО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ МУЗЕЇ
10:28
ВИСТАВКУ „ВАСИЛІВСЬКА ЦЕРКВА:СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ” ВІДКРИТО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ МУЗЕЇ
ВИСТАВКУ „ВАСИЛІВСЬКА ЦЕРКВА:СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ” ВІДКРИТО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ МУЗЕЇ

   У Володимир-Волинському історичному музеї відкрито фотодокументальну виставку «Василівська церква: сторінками історії». Її основою стали матеріали з фондів музею та речі подаровані старожилами міста.

   Особливу вдячність музейники висловлюють лікарю і підприємцю Ользі Волчак, яка подарувала музею чимало цікавих світлин, на котрих можна побачити Всилівську церкву у різні роки 20 століття. Родина Ольги Ігорівни є постійними парафіянами святині, адже її дідусь по материнській лінії – отець Євген Герштанський у 1936-1968 роках служив у цій церкві. Отець Євген народився у 1905 році у смт. Шацьк і походив з родини священиків. Він закінчив Луцьку духовну семінарію і теологічний факультет Варшавського університету. Пані Ольга зазначила, що вірні церкви разом з нинішнім настоятелем о.Тарасом Стефурою постійно моляться за воїнів, які служать у зоні АТО, вболівають за майбутнє України. А ще жінка розповіла, що під час одного з великодніх богослужінь бачила образ свого покійного дідуся – отця Євгена, котрий служив тут тридцять років.

   На виставці можна побачити фото і документи з особистого архіву сенатора о.Даміана Герштанського, який був настоятелем церкви наприкінці 19 – у першій половині 20 ст., книги і сувенірну продукцію, які висвітлюють історію пам'ятки. Декілька десятиліть служив у церкві Почесний громадянин Володимира-Волинського світлої пам'яті отець Сергій Депо, якого з вдячністю згадує не одне покоління володимирчан. Цікавою є світлина з автографом доктора історичних наук, професора, директора Інституту археології АН СРСР Михайла Каргера, котрий у 1955 році проводив розкопки в урочищі Михайлівщина неподалік Василівської церкви. На звороті фото, якому 60 років, відомий професор написав: «На память о Галицко-Волынской экспедиции Академии наук СРСР, причинившей немало неудобств соседям древних развалин. 1955-1956 гг». Привертають увагу відвідувачів картини із зображенням церкви, виконані художниками О.Дубенчуком і Максим'юком, фотокопія напису (який датується 1192 роком), знайденого у північній стіні церкви в 1914 році (нині знаходиться в музеї Загребського університету).

   Фахову характеристику унікальній церкві-ротонді дали ведучий презентації науковий співробітник музею Олексій Петрунін і директор дитячої художньої школи Адам Михалик. Учні 1 класу Володимир-Волинської гімназії імені О.Цинкаловського, підготовлені вчителями Оленою Жуйводою і Вікторією Решетило, виконали вірші присвячені Василівській церкві.

   Виставка буде відкрита для огляду впродовж лютого нинішнього року.

Богдан Янович,

науковий співробітник музею

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 881 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]